Az Opera nagykövet asszonya

2018.03.28. 21:05

Pitti Katalin tartott rendhagyó énekórát Csetényben

Pitti Katalin Liszt-díjas, érdemes művész operaénekes tartott rendhagyó énekórát a csetényi Holitscher-kastélyban a Vámbéry Ármin Általános Iskola diákjainak.

Müller Anikó Hanga

Pitti Katalin az Opera nagyköveteként járja az ország iskoláit Fotó: Mavizer Erzsébet

A művésznő, az Opera nagykövet asszonya fellépései mellett évek óta elkötelezetten járja az ország iskoláit, mesél az éneklés szépségéről, az opera fejlődéstörténetéről, a zene és az irodalom kapcsolatáról. Vallott arról, szereti ezt a munkát, nemcsak énekesnek, de tanárnak is tartja magát. Mottója Hamvas Béla gondolata: „Amit szerzel, amit elérsz, amit tudsz, amit átélsz, osszad meg. Az egész világ a tied. Szabad vagy a kövektől az étherig. Ismerd meg, hódítsd meg, senki se tiltja, de jaj neked, ha magadnak tartod.”

Pitti Katalin az Opera nagyköveteként járja az ország iskoláit Fotó: Mavizer Erzsébet

A művésznő egyedül érkezett, óriási bőröndöt cipelve, amiből színházi öltözőt varázsolt. Galambos Szilvia igazgatónő köszöntője után Mavizer Erzsébet ének-zene szakos pedagógus szólt a diákokhoz, kérve őket, nyissák meg szívüket a muzsika előtt. A művésznő beszélt a zene eredetéről, a család jelentőségéről, a női és férfi szerepekről, mai világunk veszélyeiről, saját családjáról, arról, hogy ölték meg nagyszüleit, akiket kulákoknak kiáltottak ki. Interaktív módon bevonta előadásába a gyerekeket, kis fonott kosarából csokit ajándékozott a jó válaszokért. Hang- és képanyagot mutatott operákból, melyekben ő volt a főszereplő, tartott egy kis hangképzést és megtanította az éneklés közbeni helyes levegővételt. A két óra szinte elrepült, a kisdiákok érdeklődve hallgatták, megérezve Pitti Katalin rendkívüli kisugárzását. Végezetül ajándékot adott át az iskolának, operafilm DVD-t és népdalkottákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában