följebbvalóját arcul ütötte

2018.04.05. 11:11

Száz éve írták: Horváth György akalii pályaőr nem ellensége a boritalnak

Udvariatlan gyermekek, csecsemőgondozás és a feljebbvalóját arcul ütő ittas pályaőr - a száz évvel ezelőtti Veszprém megyei újságokból mazsoláztunk.

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár honlapján a helyismereti gyűjtemény tette közé ezeket a színes híreket az 1918. áprilisi Veszprém megyei újságokból:

A balatoni vasút s az iskolás gyermekek. Furcsa szokás kezd állandósulni a balatoni vasút d. u. ½ 2 órakor induló vonatán. Apró és kevésbé apró fiu- és leánygyermekek, hazafelé utazó iskolások már a városi állomáson sietve elfoglalják a II. osztályu fülkéket s a később felszálló utasoknak, felnőtteknek, sőt egész öreg egyéneknek csak a folyosó jut. Még egy-két gunyos mosoly a korai helyfoglalók részéről, mely ezt látszik mondani: „Ugy-e, öreg, te is leülnél!”

Veszprémi Hírlap, 1918. április 17. 4. o.

A csecsemővédelem könyve. Dr. Bibó Károly alispán megbizásából dr. Cseresnyés József gyermekmenhelyi ig.-főorvos népies nyelven kis füzetet irt a csecsemő gondozásról. A füzeteket az anyakönyvvezetők adják ki, akiknél a gondozásban levő gyermek szülői dijtalanul kapják. A vármegyei tisztiorvos javaslatára a füzetet 3000 példányban nyomatták ki s költségét a törvényhatósági bizottság az elhagyott gyermekek alapjából kiutalta. A füzet szakszerü utasitásaival hathatós tényezője lesz a csecsemővédelemnek.

Veszprémi Hírlap, 1918. április 28. 3. o.

Mikor a pályaőr berug. Horváth György akalii pályaőr nem ellensége a boritalnak, s amikor bort iszik, akkor mindjárt megharagszik, még ha nincsen is igaza. Mutatja ezt Borbély Gyula pályafelvigyázó esete, aki véletlenül épen akkor vizsgálta felül az akalii vaspályát, amikor Horváth György gyakran nézett a pohár fenekére, s ezért, amikor Borbély nem találta rendben a pályát s szólt neki érte, még neki állt feljebb, a amikor a pályafelvigyázó jegyzőkönyvet akart az esetről fölvenni, neki ment s följebbvalóját arcul ütötte. A kir. törvényszék a heves pályaőrt a lefolytatott főtárgyalás adatai alapján ezért a cselekményért 1 hónapi fogházra és 40 kor. pénzbüntetésre itélte. Az elitélt pályaör fellebbezett.

Veszprémvármegye, 1918. április 28. 4. o.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában