kultúra

2018.05.17. 12:46

A kortárs művészet nem egy rétegnek szól – Ismét megrendezik Veszprémben a Tánc fesztiválját

Ez egy közönségfesztivál, melyben azok a nézők is megszólítva, megérintve találhatják magukat, akik eredetileg talán úgy gondolják, hogy a kortárs tánc kizárólag egy szűk rétegnek szól, hangzott el A Tánc Fesztiválja csütörtöki sajtótájékoztatóján a Hangvillában.

Leitner Vera

A XX. Országos és Nemzetközi Összművészeti Találkozót 2018. május 28. és június 3. között rendezi meg a Pannon Várszínház. Fotó: Balogh Ákos / Napló

Huszadik alkalommal rendezik meg idén május 28. és június 3. között A Tánc Fesztiválja XX. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozót, melynek versenyprogramjába évről évre minőségi, kiemelkedő alkotásokat válogatnak be, ezeket komoly szakmai zsűri értékeli. Az egy héten át tartó rendezvény változatos előadásokkal és kiegészítőprogramokkal, hazai és nemzetközi táncprogrammal várja a közönséget, hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatóján a Hangvillában.

Abszurd, fizikai táncszínház, experimentális kortárs tánc, klasszikus balett is szerepel A Tánc Fesztiváljának versenyprogramjában, a nagyszínházi előadások közt például olyan nagy együttesek érkeznek, mint a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett, a Forte Társulat, a Bozsik Yvette Társulat, vagy a Magyar Táncművészeti Egyetem végzős osztályai. Ugyancsak nagyszínpadi produkcióként láthatja majd a közönség a nemzetközi táncgálát (a május 29-i keddi napon), melynek során finn, spanyol és koreai táncművészek előadását tekinthetik meg. A hét során a Nemzeti Kulturális Alap által elindított Imre Zoltán Program keretében négy pályakezdő koreográfus produkcióját is befogadja a fesztivál.

Krámer György koreográfus, a Pannon Várszínház tánctagozatának művészeti vezetője, a Tánc Fesztiválja művészeti igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, arculatváltással próbálnak a korszerű megjelenési formát találni a XX. Tánc Fesztiváljának, mely folyamat egyben a Pannon Várszínház arculatát is érinti. A művészeti igazgató kiemelte, a fesztivál mindig is igyekezett nyitni további kortárs művészeti formák felé, s ez már május 28-án hétfőn, a nyitónapon megmutatkozik: a Hangvilla előtti téren felvonulással, veszprémi tánccsoportok bemutatkozásával, illetve a Langaléta Garabonciások gólyalábas mozgásszínházi vásári komédiájával nyílik meg a XX. Tánc Fesztiválja. Ugyancsak a különböző művészeti formák felé való nyitottság okán került be a slam poetry is a kísérőprogramok közé. A dinamikus, szellemes, sajátos nyelvet alkalmazó slam poetry-t, mely költészet, performansz és előadóművészet egyvelegéből jön létre keddtől egész héten át élvezheti a közönség, ugyanis a veszprémi odaLÖKött KÖLtészet tagjai a Hangvilla nagyszínházi előadásait megelőzően a Hangvilla kávézóban adnak rövid ízelítőt minden nap, majd vasárnap ugyanitt ők zárják a fesztiávált egy egész estés műsorral.

Szombat délelőtt Lakatos János és a Nemzeti Táncszínház közös produkciójaként láthatja a közönség a Tánc és egészség című interaktív, illusztrált ismeretterjesztő előadást. Ugyancsak Lakatos János Mozgó célpont című kiállítása lesz látható a Hangvilla első emeleti folyosóján, mely különleges helyszíneken fotózott táncosokat mutat be groteszk, humoros vagy éppen drámai szemszögből. Szombat délután Lőrincz Katalin táncművész, koreográfus Test mint szöveg című könyvét mutatja be, a művész az elméleti és a nézői-kritikusi értelmezést saját alkotói-előadói élményeinek és tapasztalatainak analízisével egészíti ki, így a kötet méltán tarthat számot a színház- és táncművészet művelői és közönsége érdeklődésére egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában