Mondania kell valamit

2018.05.23. 07:00

A Tánc Fesztiváljának legnagyobb nyertese a közönség

A közönség a fesztivál legnagyobb nyertese – vallja Pongor Ildikó táncművész, A Tánc Fesztiválja zsűrijének visszatérő tagja, akit a május 28-tól június 3-ig tartó, idén húszéves rendezvényről kérdeztünk.

Leitner Vera

Pongor Ildikó Fotó: archív

– A fesztivál folyamatosan fejlődött. Én már az első alkalmakon is részt vettem, Jancsó Miklóssal, Keleti Évával, Lőrincz Katalinnal, nagyon sokan, sok felől bíráltuk a műsorszámokat, de azt mindig nyugtáztuk, hogy fantasztikus, amit Vándorfi László és Krámer György csinál, hiszen sokszor a lehetetlennek tűnő akadályokon átgázolva valósítják meg az elképzeléseiket. Az esemény rendkívül magas színvonalú, színes és tartalmas, hiszen Krámer György előtte mindig felkutatja azokat a darabokat, melyek a legkiválóbbak – mondta el Pongor Ildikó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész, kiváló és érdemes művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, mesterművész, a halhatatlanok társulatának tagja.

Pongor Ildikó Fotó: archív

– A Tánc Fesztiválja óriási dolog egy zsűritag számára is. Ha csak magamat nézem, az Operaházban rengeteget dolgozom, több előadásnak vagyok a balettmestere, színpadra állítója, és ebbe már nem fér bele az, hogy még szakmailag tájékozódjak az aktualitásokról, pláne vidékre utazzak! Nagyon örülök annak is, hogy a fesztiválon a rég nem látott kollégákkal szót válthatunk, úgyhogy ez a fórum minden szempontból fantasztikus. Az is nagyon jó, hogy ilyenkor kicsit erőt is öntünk egymásba, több időt tudunk odafigyeléssel tölteni, kifejthetjük a szakmai véleményünket, és mindig nagyon érdekes, hogy a maga szempontjai szerint ki hogy áll az egyes produkciókhoz. Persze a közönség a legnagyobb nyertes, mert akik a tánc iránt érdeklődnek, azoknak tálcán kínálják a jobbnál jobb, válogatott előadásokat – véli Pongor Ildikó, aki hozzátette, külön öröm számára az is, hogy a fesztivált Veszprémben rendezik meg, mivel nagyon szereti a várost, hogy az itt élők udvariasak, odafordulnak egymáshoz, észreveszik egymást.

A kérdésre, mik a legfontosabbak számára egy produkció bírálatakor, a táncművész elmondta, kell, hogy az alkotónak legyen egy nagy ötlete, melyre felfűzi az elő-adást.

– Legyen valami, amit mondani akar, amit meg akar osztani velem, amit üzen nekem. Ha ez nincs, akkor abban a pillanatban üressé válik a dolog, de a fesztivál esetében – mivel Krámer György a versenyen induló műsorszámokat a válogatáskor már alaposan megszűri – ettől nem kell tartanunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában