Mátyás kiemelkedő uralkodó volt

2018.05.04. 19:54

Kiállítással nyílt meg a Gizella-napok programsorozat

A gazdag tradíciót és a kulturális jelent ünnepeljük a Gizella-napokon, mondta Porga Gyula a programsorozat és a Hunyadi Mátyást bemutató kiállítás megnyitóján a Szent Imre-templomban.

Balla Emőke

Huszonhetedik alkalommal rendezik meg a minden korosztályt rendezvényekkel megszólító összművészeti fesztivált. Hagyomány, hogy a Gizella-napok megnyitója egyben egy jelentős kiállítás megnyitója. A polgármester emlékeztetett arra, hogy Veszprém múltja, jelene és jövője tárul fel a színpompás forgatagban. Ez jelenik meg a kulturális hagyományokra, ugyanakkor a jelen és a jövő lehetőségeire épülő Európa Kulturális Fővárosa pályázatban. Tanulni szeretnénk Európától és példát adni Európa számára. Porga Gyula szerint Mátyás király is ezt fogalmazta meg: tanult Európától és példát adott számára, utalt a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban nyílt kiállításra.

Fotó: Penovác Károly / Napló

A Mátyás király-emlékévben, I. (Hunyadi) Mátyás királlyá választásának 560., születésének 575. évfordulóján Hunyadi Mátyás, a keresztény európai kultúra védelmezője, valamint Mátyás király egyházpolitikája és a 15. század egyházművészete címmel látható gazdag anyag a templomban. A tárlat tablói bemutatják Hunyadi Mátyást, Hunyadi Jánost, Hunyadi Lászlót, a koronázást, a királyt, Isten emberét. Márfi Gyula veszprémi érsek köszöntőjében Mátyásról, az egyik legnagyobb magyar uralkodóról, a nagy tudású, tanult, művelt emberről és a reneszánsz kultúráról beszélt, mely véleménye szerint leginkább a képzőművészetben hozott jelentőset; megemlítette Raffaello, Michelangelo és Leonardo munkásságát.

 

Földesi Ferenc filológus, az Országos Széchényi Könyvtár különgyűjteményi igazgatója a reneszánsz eszmei hátterét, a humanizmust elemezte. A humanizmus tiszteli az embert, mindennek az a mértéke, ugyanakkor csökken a távolság az emberi lélek és az isteni között. Fáy Zoltán könyvtáros, a Magyar Ferences Könyvtár és Levéltár igazgatója beszédében korabeli dokumentumokból, kéziratokból idézett. Szőcs Géza költő úgy fogalmazott, nincs olyan Mátyás opera, regény, szimfónia, amely méltó volna az ő rangjához. Ő a család oldaláról, a fiútestvérek felől közelítette meg Mátyást: bemutatta az apa, Hunyadi János és testvére, ifjabb Hunyadi János, valamint a fiú, Hunyadi Mátyás és testvére, Hunyadi László közötti hasonlatosságokat.

A kiállítás – mely október 31-ig látogatható – megnyitóján közreműködött az Orlando Énekegyüttes és Nagy Csaba lantművész.

Fotó: Penovác Károly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában