irodalom és gasztronómia

2018.05.19. 08:00

Krúdy emlékére rendeztek villásreggelit a Thury-várban

A Krúdy-emlékév részeként első alkalommal rendeztek irodalmi villásreggelit a napokban a várpalotai Thury-vár lovagtermében.

Szabó Péter Dániel

A Krúdyt megszemélyesítő Pócsik József és Mihók József prímás fog kezet a várpalotai gáblin Fotó: Szabó Péter Dániel

A két évtizedes múltra visszatekintő várpalotai Szindbád-vacsorák után ezúttal négyfogásos Krúdy-gábli menüt kóstolhattak végig a gasztronómia és az irodalom szerelmesei a vár lovagtermében. A Várpalotán első alkalommal meghirdetett villásreggelin kínáltak szajmókát friss kenyérrel, kertek friss salátáját buggyantott tojással, tárkonyos vadgombalevest vajas galuskával, sörben pácolt marhalábszárat bécsi pereccel, míg zárásként málnás házi krémest kóstolhattak a vendégek.

A Krúdyt megszemélyesítő Pócsik József és Mihók József prímás fog kezet a várpalotai gáblin Fotó: Szabó Péter Dániel / Napló

A XX. század elejének hangulatát idéző gasztronómiai eseményen a különleges fogásokhoz különleges italok is dukáltak Jófajta ágyaspálinka, barna ser, szekszárdi kadarka, no meg retró üveges szódavíz.

Az ízletes ételek és italok felszolgálása közben a rendezvény két házigazdája, a televízió képernyőjéről is ismert Bede Róbert mesterszakács, valamint színész-humorista barátja, Szőke András szórakoztatták a villásreggeli vendégeit. A sztárpárostól egyebek mellett azt is megtudhatták, hogy a főételek előtt miért, illetve hogyan kell a legmegfelelőbb módon elfogyasztani az aperitifet, de azt is elárulták, mi a titka a jó buggyantott tojás elkészítésének.

Ahogy azt már a korábbi Szindbád-vacsorákon megszokhattuk, ez alkalommal is Pócsik József vállalta magára Krúdy szerepét. A villás reggeli mellé járó hangulatos cigányzenéről pedig Mihók István prímás és zenekara gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában