nagy sikerrel mutatták be a bibliai történetet

2018.05.21. 11:20

Negyedszázadot ünnepelt a polányi Passió

Idén, a Passió 25. pünkösdi jubileumi előadását nagy siker övezte a Kálváriadombon.

Borsos Renáta

A darab rendezője Pataki András ünnepi gondolataiban hangsúlyozta, hogy tartalommal kell megtölteni kultúránkat, hagyományainkat, hogy utódainknak tovább tudjuk adni, amit Jóisten örökségül ránk hagyott.

Az előadás túlmutatott a középkori misztérium fogalmán és egy tágabb értelmezésben a teremtés történettel, Ádámtól és Évától indult és Jézus földi életének egy-egy a Bibliából ismert jelenetének bemutatásával haladt az elkerülhetetlen krisztusi szenvedésig. A beteljesült prófécia által végül eljutott a feltámadásig, a katartikus Jézus mennybe menetele pillanatig. A cselekményben ördögök mozgatták a szálakat a háttérben, sokszor emberi alakot öltve, hogy a gonoszság útján tervüket véghez vigyék, Jézust keresztre feszítve lássák. Kauker Marcell- kinek egész családja játszik a Passióban – a darab egyik ördögét meggyőzően alakította.

Lapunknak utalt Lucifer azon szavainak súlyára, mikor rádöbben arra, hogy minden az Isteni terv részeként eleve elrendeltetett, hiszen ha az emberek nem feszítették volna keresztre Jézust, nem válthatta volna meg az emberiséget. A 2015 óta megújult Passióban a szövegírók ,-Katona Imre, Németh Ervin és Pataki András- forrásanyagként a 17-18. századi csíksomlyói misztériumokhoz, virágénekekhez, régi magyar versezetű szövegekhez és a Károli Gáspár fordításában készült Bibliához nyúltak vissza, hogy egy dramaturgiailag kerek egész kompozíciót alkothassanak.

 

A szövegkönyvhöz Szarka Gyula, Kossuth-díjas művész szervesen illeszkedő zenét komponált, míg a darab gerincét Grőberné Adorján Renáta vezetésével a kórus, illetve Papp Gyula által vezetett élőzenekar adta. A korábbi évek hagyományához hűen Jézust, Horváth Andor színművész mély átéléssel alakította, a nézői lelkekben erős nyomot hagyva mennybemeneteli jelenetével. A többi szereplő idén is faluközösség családjaiból állt, akik ennyi év távlatából, professzionális társulatra jellemző kiforrott, hiteles előadásmóddal ajándékozták meg a közönséget. Szabó Attila művészeti koordinátor elmondta, örömmel adta át az a tudást, amit a színházról gondol egy olyan közösségnek, mely összefogásból is példamutató. Pilátust megformáló, Grőber József polgármester arra a legbüszkébb, hogy a fiatalokat is meg tudta szólaltatni a darab, mely minden alkalommal csak tovább erősíti a közösséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában