pápa

2018.05.26. 08:00

Összeér bennük az irodalom és a zene

A város kulturális életéből közismert nyugdíjas tanár házaspár, Bódi László és Bódi Lászlóné lapozta fel családi fotóalbumát a városi könyvtárban.

Laskovics Márió

Tizenötödik rendezvényéhez érkezett a Jókai Mór Városi Könyvtár Pápai Családi Fotóalbumok című sorozata. Ezúttal Bódi László és Lászlóné meghívott mesélők tartottak vetített képes előadást életükről, élményeikről Szabó Rita könyvtáros közreműködésével pénteken a bibliotéka előadótermében összegyűlt érdeklődőknek.

A pápai kulturális életből közismert Bódi házaspár

Szabó Rita köszöntőjéből megtudhattuk, a helyi kulturális életből közismert és köztiszteletben álló nyugdíjas tanár házaspár nem tősgyökeres pápai.

Bódi Lászlóné Szenkovits Rozália Kapuváron született és nevelkedett, ahova szülei 1942-ben Erdélyből települtek át. Kiskorától tanári indíttatással bírt. Középiskolai tanulmányait a család Győrbe költözésével már az ottani Kazinczy Ferenc Leánygimnáziumban végezte. Akárcsak felsőfokú tanulmányait a tanítóképző főiskolán, ahol a nagy nevű tanárok jó közösséget alkottak a diákokkal. Akkori társaival még ma is összejárnak. Elvégezte a pécsi tanárképző főiskola magyar, később könyvtár szakát, közben három évig Kimlére járt tanítani.

Szabó Rita köszöntőjéből megtudhattuk, a nyugdíjas tanár Bódi házaspár (jobbra) nem tősgyökeres pápai

Bódi László Székesfehérváron született, gyerekkora óta vonzódik a hangszerekhez. Négy éves korában gombos harmonikát kapott édesapjától, aki később hegedűre íratta be zeneiskolába. A győri zeneművészeti főiskolán hegedű-, szolfézs-, énektanári szakot végzett.

Kajárpécen ismerkedtek meg a győri zenekar egy fellépésén. Egy év után eljegyezték egymást, újabb egy év múltán pedig összeházasodtak.

Sok érdeklődőt vonzott a Bódi házaspár családi fotóalbuma

Bódi László a pápai zeneiskolában talált állást, így ide költöztek. Bódi Lászlóné a belvárosi Zalka Máté (ma Tarczy Lajos) Általános Iskolában tanított magyart közel negyven éven át, időnként pedig más iskolákban is helyettesített. Leginkább a verselemzéskor csillogó szempárokat szerette, továbbá szívügye volt a több mint 25 évig vezetett magyar irodalmi szakkör. A Jókai Kör főtitkára öt évig, irodalmi önképzőkörének 15 évig szervezője volt.

Bódi László a Bartók Béla Zeneiskolában 1969-től hegedűtanárként, 1972-től tanszakvezetőként, 1989 és 1999 között mint igazgató-helyettes oktatott. 1974-ben megbízták a városi zenekar újraszervezésével. Karnagyi bizonyítványának megszerzése után a művelődési központ kamarazenekarának karnagya lett.

Házasságukból egy fiú és egy lány, valamint hat unoka született. Rengeteg szakmai és élettapasztalattal a hátuk mögött megjegyezték, bármely munkaterületen lehet csodákat művelni, s ezt leginkább a kitartás, a türelem és a szeretet segíti elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában