az irodalom szolgálatában

2018.05.30. 07:00

Százhuszonöt éves a pápai Jókai Kör Egyesület

A Jókai Kör Egyesület megalakulásának 125. évfordulója alkalmából ünnepi közgyűlést tartott vasárnap a felújított református ótemplomban.

Laskovics Márió

A jubileumi rendezvény a Himnusz hangjaival kezdődött. Bakody Lászlóné, aki az alkalmon örökös és tiszteletbeli tagnak járó díjat vehetett át, felolvasását követően Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara lépett fel Fehér Ferenc karnagy vezetésével.

Stankovics Marianna, a kör elnöke elmondta, tiszteletre méltó, amikor az emberek együttműködnek a kultúra, annak ápolása érdekében. Jókai kultusza ma is jelentős, az eposzoknak tekinthető regényeiben megrajzolt eszmények ma is fontosak, érdemes ezekhez ragaszkodni.

A Jókai Kör történetét ismertető beszédéből megtudtuk, a kör Horváth Lajos, az akkori pápai főszolgabíró szorgalmazására 1893. május 28-án alakult meg a város irodalom- és művészetkedvelő közönségének szinte teljes számú részvételével, 269 taggal. Működését három szakosztállyal kezdte meg: irodalmival, színészetivel és zeneivel. A kör 1894 januárjában nagyszabású irodalmi ünnepet rendezett az író ötvenéves működése alkalmából. Indítványukra ekkor nevezték át a korábbi Hosszú utcát Jókai Mór utcának. E kapcsán megjegyezte, amennyiben új utca létesül Pápán, jó volna Jókai feleségéről, Laborfalvi Rózáról, az ünnepelt színésznőről elnevezni.

A kör első időszakában több ízben tűzött ki irodalmi pályadíjakat, valamint bábáskodott a város monográfiájának megalkotása felett. Működésük az I. világháború miatt megszakadt. 1924-ben alakultak újjá, s egyre gyakrabban hívták előadni a kor irodalmi jeleseit. A II. világégés, valamint vezetőjük, Kőrös Endre halála miatt ismét megszűnt a kör. 1984-ben szerveződtek újjá, s azóta töretlenül, színvonalas rendezvényekkel hirdetik az irodalom, a művészetek fontosságát.

Elhunyt tagjaik emlékének egyperces néma gyászszünettel adóztak, majd a kör irodalmi önképzőkörének tagjai – Bakody Lászlóné, Csukárdi Tibor, Gyimóth László és Wölfinger Géza – felolvasták az írólegenda 1842-ben Pápán írt Az istenítélet című elbeszélését.

Szabó Lovász Gyöngyi elnökségi tag Juhász Gyula Hódolat Jókainak című versét prezentálta. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharcot is megidézendő Szücs Kornélia, a Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnázium diákja adott elő A kőszívű ember fiaiból, Bakody Lászlóné mondott el részletet A mi lengyelünk című műből, valamint Babos Tibor szavalta el Kozma Andor A karthágói harangok című versét. A közgyűlés Szabóné Juhász Klára alelnök zárszavával, Jókai ars poeticájával, és a Szózat hangjaival ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában