170 éves

2018.06.06. 07:00

Katonatörténeti vándorkiállítás nyílt a Pannon Egyetemen

Idén 170 éves a Magyar Honvédség, amely a magyarság legszebb pillanataiban született meg 1848-ban, amikor a szabadság érdekében forrt össze a nemzet.

Molnár Sándor

. Az évforduló jegyében indult országjáró körútra az a vándorkiállítás, amely június 8-ig látható a Pannon Egyetem E épületében.

Szücs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka ünnepi köszöntőjében kitért rá, hogy nem sok nemzet van, amely olyan rövid idő alatt, olyan haderőt tudott volna felállítani, mint a Mészáros Lázár – az első hadügyminiszter irányításával létrehozott magyar hadsereg. 1848 tavaszán, alig néhány hét alatt, a semmiből jött létre a Magyar Honvédség, amely június végétől már hadszíntéren harcolt – idézte fel a kezdeteket az ezredes. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum vándorkiállításával kapcsolatban elmondta, hogy az betekintést enged a 170 éves időszak történéseibe és elénk tárja annak jelentős eredményeit és jellegzetes tárgyait. A tárlat öt nagy egységre osztja a 170 éves időszakot. Mindegyikhez társul egy zászló és egy egyenruha, amely jellemzi az adott korszakot. A kiállítás hangsúlyos eleme a katonaportrékkal borított Hősök fala, amely hat, különleges életutat bejárt katona kitüntetéseit és rövid életrajzát mutatja be.

 

A beszédet követően a Légierő Zenekar adott rövid műsort, majd Brányi Mária alpolgármester és Gelencsér András a Pannon Egyetem rektora mondott köszöntőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában