műtárgyegyüttes a múzeumban

2018.07.04. 15:00

A Szent Jobbot védte a kendő, amit most Veszprémben állítottak ki

Különleges műtárgyegyüttest mutat be a Laczkó Dezső Múzeumban egy új, időszaki kamarakiállítás, amely kedden nyílt meg

Juhász-Léhi István

S. Perémi Ágota nyitotta meg a kiállítást Fotó: Balogh Ákos/Napló

S. Perémi Ágota múzeumigazgató megnyitójában elmondta: idén arra törekedett az intézmény, hogy felelevenítse az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját, csakúgy, mint a lengyelek száz esztendeje kivívott szabadságát. Év végéig a 200 éve született Semmelweis Ignác tiszteletére rendezett vándorkiállítást is láthatja majd a közönség. Elhangzott: ezen események közül kiemelkedik a Szent István királyhoz kötődő kettős évforduló: első királyunk 1038-ban halt meg, és 935 évvel ezelőtt avatták szentté. Ezen események kapcsán derült ki, hogy Szent István jobb kezét leválasztották, majd a török hódoltsággal az ereklye viszontagságos évszázadai következtek.

S. Perémi Ágota nyitotta meg a kiállítást Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Most azt a selyemkendőt mutatjuk be, amely nagy valószínűséggel Bajzát József veszprémi püspöksége alatt került városunkba, és a vissza­ho­zatal idején takarta, védte a Szent Jobbot. A kendőre festett kép a Szent Jobbot ábrázolja, amit egy Mária Terézia által írt kísérőlevél bizonyít – derült ki S. Perémi Ágota szavaiból.

A kiállításon helyet kap néhány, a 10–11. századra vonatkozó régészeti emlék is, valamint Szent István tiszteletéhez kapcsolódó tárgyak, többek között egy 1764-ben, a Szent István Lovagrend megalakulása alkalmából veretett ezüstérme, valamint egy 1915-ös világháborús emlék, melynek egyik oldalán Szent István, a másikon Ferenc József ajánlja Magyarországot Szűz Mária oltalmába. Márfi Gyula érsek Szent István királyról és a magyar szentekről osztott meg érdekes dolgokat, így például kiderült, hogy Szent István volt az első király, akit szentté avattak a világon.

A tárlat december 31-éig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában