nemzetközi ifjú művészek

2018.07.11. 14:14

Fiatal tehetségek koncerteztek Badacsonytördemicen

A faluház nagytermében idén immár negyedik alkalommal adtak fergeteges koncertet nemzetközi ifjú művészek.

Tóth B. Zsuzsa

Ayleen Weber Takács Jenő szaxofonra írt két fantáziáját adta elő Yunus Emre Kaya zongorakíséretével Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az idei év témája szerint a klasszikus zenétől a dzsesszig minden műfajból merítettek a fiatalok, akik egy része már visszatérő előadó a hagyományos esten.

Jancsó Benedek budapesti első évfolyamos gimnazista egy lassú Szkrjabin-etűdöt és egy virtuóz Rossini-darabot játszott muzikálisan. Julia Fritz, a feldkirchi konzervatórium tanára Vivaldi C-dúr koncertjét adta elő szopránfurulyán, a gyors tételeket káprázatos könnyedséggel, a lassút színesen, érzelemgazdagon játszva. Szögletes (!) építésű basszusfuvolán játszotta Dai Fuyikura 2008-ban írt művét modern effektusaival, különleges hangzásvilágával ejtve ámulatba a hallgatókat. Yunus Emre Kaya Beethoven op 34-es variációit tolmácsolta a tőle már megszokott érettséggel, finom, érzékeny billentyűkezeléssel.

Ayleen Weber Takács Jenő szaxofonra írt két fantáziáját adta elő Yunus Emre Kaya zongorakíséretével Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A feldkirchi konzervatórium fiatal török tanára, Yunus Ravel Scarbójával is meglepte a közönséget.

A zongorairodalom egyik legnehezebb darabját fölényes technikával, mély zeneiséggel tolmácsolta. Yunus az első koncert óta minden évben vendége Badacsonytördemicnek. A fiatal, alig 16 éves svájci Ayleen Weber fenomenális hangszerkezelésével szerzett emlékezetes perceket. Takács Jenő szaxofonra írt két fantáziáját adta elő óriási sikerrel.

A hangversenyen a fiatal művészek ráadásként Brahms egyik magyar táncával búcsúztak a közönségtől. Négykezest adott elő Yunus és a japán Shiochi Akiko, aki szintén nem először járt a településen.

A művészeket és a műveket idén is Hodász István és Bognár Ferenc mutatta be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában