Égkémlelésből jeles

2018.07.31. 17:30

Izgalmas programmal készültek az ajkai csillagászok a holdfogyatkozásra

Az évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozására és az extra Mars-közelség égi jelenségére már januártól készült a Bakonyi Csillagászati Egyesület. A tagok az alkalomból rendkívüli csillagászati estére invitáltak minden érdeklődőt július 27-én este 18 órától a művelődési központba és az Agóra térre.

Borsos Renáta

A felhős idő ellenére hatalmas tömeg verbuválódott a térre, köztük sok gyerek is kíváncsi volt a ritka jelenségre

Fotó: Györkös József

A sokszínű rendezvényen a résztvevők láthattak egy rajzkiállítást, hallhattak egy tudományos értekezést a Marsról, valamint végigkísérhették az égi jelenséget a téren. Az egyesület a nagy Mars-közelség kapcsán korábban meghirdetett egy rajzpályázatot, Életem a Marson címmel, Veszprém megyei általános iskolások részére, két korcsoportban.

A felhős idő ellenére hatalmas tömeg verbuválódott a térre, köztük sok gyerek is kíváncsi volt a ritka jelenségre Fotó: Györkös József

A csillagászok a diákok kreatív szárnyalásában bíztak. A végeredményt tekintve a rajzpályázat díjkiosztóján kijelenthettük, nem csalatkoztak. Ivanics Ferenc, az egyesület elnöke ugyanis kifejtette, hogy összesen 445 darab pályamű érkezett hozzájuk.

Ivanics Rieger Klaudia elmondta, hogy a pályázati kiírás követelményeitől eltérő alkotásokkal ugyancsak találkoztak. Mivel volt köztük számtalan szebbnél szebb, létrehoztak egy Mély-ég díjkategóriát, hogy elismerésben részesíthessék a megyén kívüli, kiemelésre érdemes rajzokat is. Különdíjakat és dicséreteket szintén osztott az egyesület az arra érdemes ifjú tehetségeknek.

A különdíjasok ingyenes csillagászati bemutatót nyertek iskolájuk számára az egyesülettől, egyéb meglepetés mellett. A két korcsoport díjazottjai között gazdára találtak a 3D Mars-gömbök, illetve az első helyen végzettek Kereszty Zsolt – az MTA külső munkatársa, jeles meteorit­szakértő – jóvoltából egy-egy Mars-szilánkkal gazdagodtak. A pályaművekből összeállított tárlatot sokan megtekintették. Az est az egyesületi elnöknek A vörös bolygó titkai – A Mars megismerésének története című izgalmas előadásával folytatódott. Az elmúlt 150 év kutatási eredményeit tárta fel Ivanics Ferenc, az első észlelésektől kezdve napjaink legfrissebb, a néhány nappal ezelőtt publikált mérési eredményéig, amely a folyékony vízfelület felfedezésére irányult.

A felhős idő sajnos nem kedvezett teljes egészében az égi tünemény távcsöves vizsgálatának. Ám a téren összegyűlt, megközelítően 800 fős tömeg kitartóan várt, és kíváncsian hallgatta a tudományos magyarázatot az égi jelenségre vonatkozóan.

– Azt, ahogy a Hold eltűnt a Föld árnyékában, a Namíbiából érkező online közvetítésnek hála sikerült végignéznünk. A téren összesen hét nagyméretű távcsővel voltunk jelen. Amint kitisztult az égbolt egy-egy szelete, megmutathattuk a kitartó érdeklődőknek a Jupitert és felhősávjait, négy holdját, a Szaturnuszt gyűrűivel, és néhány érdekesebb kettőscsillagot is. A mintegy 50 fős kitartó csoport pedig éjfél után még azt is láthatta, ahogy a Hold végre feltűnt az égen, kilépett a Föld árnyékából, és újra teljes pompájában ragyogott – mondta Ivanics Ferenc.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában