Ezerarcú múlt

2018.07.06. 17:16

Megjelent a Lesencetomaj történetét bemutató kötet

Ilyen jó minőségű helytörténeti kiadványt ritkán tart a kezében az ember, nem ezt szoktuk meg az elmúlt időszakban. E szavakkal méltatta a Lesencetomaj története című helytörténeti kiadványt a kötetet bemutató esten Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő.

Borsos Renáta

Szabó Zoltán atya dedikáltatja a kötetet a szerzővel Fotó: Borsos Renáta / Napló

- Történelemtanárként számomra fontos, hogy forrásként is szolgál a könyv, segít a kutatásban, kronológiailag mutatja be a település történetét az őskori régészeti leletektől a végvári harcokon és a falu nemesi családjainak korán keresztül napjainkig. Örömmel láttam, hogy sok települési és családi címer, történet található a könyvben – mondta Fenyvesi Zoltán és gratulált a szerzőnek, valamint a település vezetőinek, akik felismerték, hogy mennyire fontos egy ilyen kiadvány létrehozása.

A kötetet Fenyvesi Zoltán méltatta. A háttérben Csali János, Nemesvita polgármestere, Szám Dorottya és Mészáros László

A kötet szerzője, Szám Dorottya a könyv készítésének lépéseit is felidézte.

- Kutatásaim során több ezer éves régészeti emlékeket szemlélhettem meg, felismerve, hogy Lesencetomaj egy olyan gazdag múltú település, amely minden korban kedvező földrajzi és gazdálkodási feltételeket nyújtott az itt élők számára. A község névadója a Tomaj nemzetség, melynek lesencetomaji jelenlétéről és szerepéről egy több mint 600 éves épen megmaradt sírkő tanúskodik. Történelmi korok jöttek-mentek, törökök rombolták le a Magyar Királyság templomait, Habsburgok sarcolták a népet, Tomaj Pál vörös márványból készített sírköve azonban a mai napig ép állapotban fennmaradt és bizonyítja a település lakóinak hazaszeretetét. Évszázadokat élt túl a római katolikus templom, a plébánia, valamint az 1752-ben épült Nedeczky-kastély – mondta a szerző.

Szólt a ma már nem álló Hertelendy-kastélyról, és arról, hogy a kommunizmus legsötétebb időszakának nem csak az építészeti emlékek estek áldozatául. Feledésbe merültek a régi, természetközeli gazdálkodási hagyományok, a Lesence-patak partján álló kis vízimalmok, amelyekből őrölt gabona jutott szerte a vármegyébe. Lesencetomaj lakossága sem kerülhette el a koncepciós pereket, a megfélemlítést és besúgóhálózat kiépítését. Ezekben a vészterhes időkben is sikerült azonban megőrizni a település viszonylagos nyugalmát. Megköszönte, hogy a helyiek mindannyian készségesen továbbadták emlékeiket, féltve őrzött családi fényképeiket, hogy elkészülhessen a kötet. Az esten Sajcz Gábor közreműködött tangóharmonikán.

Szabó Zoltán atya dedikáltatja a kötetet a szerzővel Fotó: Borsos Renáta / Napló

Mészáros László polgármester megköszönte mindazok segítségét, akik részt vettek a könyv létrejöttében. Emléklapot adott át Szám Dorottyának, a fotókért Szám Lajosnak és Kiss Tamásnak, a társszerzőknek, Hangodi László történésznek, S. Perémi Ágotának, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatójának. A könyvbemutatón részt vevők együtt emlékeztek meg Bécsi László plébánosról, aki a helytörténeti gyűjtést elkezdte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában