A jövő nemzedékéhez szól

2018.07.31. 07:00

Nagy sikert aratott az Üzenet a Földről című darab a völgyben

Legyen az értékrend és a mértékrend a trend! – hirdette az Üzenet a Földről című, elsősorban kiskamaszoknak szóló előadás a napokban, a Kaláka versudvarban Kapolcson. Mondhatni, egy iskolán kívüli tanórát varázsolt a színpadra Novák Péter és a Kultúrpart Társulat, rendkívül szórakoztató formában, mély tartalmi mondanivalóval.

Borsos Renáta

A produkció a megzenésített Weöres Sándor-versekkel és Novák Péter interaktív beszélgetéseivel a fenntartható fejlődés témakörét járta körbe x

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Kultúrpart egy virtuális térben létező tartalomszolgáltató vállalkozás, mely online megjelenéseket és színpadi produkciókat valósít meg.

A darabot 2014-ben, Weöres Sándor születésének századik évfordulója alkalmával nagy sikerrel mutatta be a társulat. Azóta játszották már az ország számos színpadán.

A zenés, tán­cos, interaktív gyermekelőadás a költő verseire építkezett. A produkció a megzenésített Weöres Sándor-versekkel és Novák Péter interaktív beszélgetéseivel a fenntartható fejlődés témakörét járta körbe. A Kapolcson is sikert arató, műfajában nehezen behatárolható színházi történés az elejétől a végéig vibráló intenzitással együtt lélegzett a közönséggel minden pillanatban.

A produkció a megzenésített Weöres Sándor-versekkel és Novák Péter interaktív beszélgetéseivel a fenntartható fejlődés témakörét járta körbe Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az előadásról elmondható, egy hiánypótló űrt tölt be a színházi palettán, hiszen a fiatalokat, a jövő nemzedékét szólítja meg, egyszerre társadalmi, kulturális és környezetvédelmi vonatkozásban. Az előadás mondanivalóját Novák Péter korábban így foglalta össze: „Itt van minden nemzet apraja-nagyja, szabadon gyakorolva faji, nemi, etnikai, vallási meggyőződését. Állampolgári ismeretek alapfokon, a flóra és fauna, tűz, víz, föld, levegő, az éltető négy elem mellett.”

Valóban, a néhol rockkoncert köntösébe bújtatott darab nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy a globális, világméretű tár­sadalmi problémákról, a min­ket, embereket foglalkoztató, fajsúlyos témákról is szót ejtsen, mert az érdeklődő ifjúságnak fontos tudni minderről.

Az előadás a kék bolygónk sokszínűségét, az emberi létezésünk csodáját, a mindennapi életünk értékeit is kiemelte a fiatal generáció számára, mert eljön az idő, amikor ők veszik át a stafétabotot, felelősségük lesz abban, hogy élhetőbb, szebb, boldogabb élet legyen a Föld nevű bolygón. Így a védelmében történő felelős cse­lekvésre buzdítás minden bizonnyal értő fülekre és érző szívekre talált a közönség soraiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában