Balaton

2018.08.22. 07:00

A Pogány Madonna: egy magyar sikerfilm, egy korszak jelképe a szobor

Szeptember elejéig látható A Pogány Madonna filmgyári kellékszobor a Tihanyi Bencés Apátság Múzeumában.

Varga Róbert

Bujtor Balázsnak köszönhetően a nagyközönség is megtekintheti a Pogány Madonna-szobrot az apátságban Fotó: archív

Bujtor Balázs ötévesen, családi kisfilmjük forgatása közben kiáltotta édesapjának: „Tűz, Csucsu!” Ez a szállóigévé vált mondat, bekerülve A Pogány Madonna című kultuszfilmbe, legendaként él tovább Ötvös Csöpi és Kardos doktor kalandjaival és egy kellékszobor titkával. A vetítés után több néző próbálta megtudni, hol is van valójában a madonna, főleg annak tudatában, hogy a tihanyi apátságban a mai napig turistacsoportok is szeretnék látni ezt a kitalált és nem létező műkincset. Most Bujtor Balázsnak köszönhetően a nagyközönség is megtekintheti a szobrot, amely egy korszak, egy magyar sikerfilm jelképe.

Bujtor Balázsnak köszönhetően a nagyközönség is megtekintheti a Pogány Madonna-szobrot az apátságban Fotó: archív

A sorozat első epizódját, A Pogány Madonnát 1980-ban egymillió néző látta a mozikban – ez akkor rekordnak számított –, azóta pedig reneszánszát éli az alkotás a televíziókban. Generációk szerették meg a csetlő-botló Kardos doktor és a pofonosztó Csöpi balatoni kalandjait.

A film forgatókönyve alapján a Pogány Madonna Demeter istennőt ábrázolja, görög eredetű aranyszobor, és Sajkodon, egy római kori házban leltek rá a XVIII. században. A történet szerint ezt rabolják el az apátságból, majd sok kaland után Csöpi kinyomozza, hová is rejtették a műkincset, amely aztán eltűnt a kíváncsi szemek elől.

A napvilágra került hírek szerint a balatonfüredi Korompai Árpád sem látta soha a szobrot, pedig Puzsár Bélával együtt a füredi vitorlásklubban annak idején ő alakította át annak a Star típusú hajónak a tőkesúlyát, amelyben aztán végül Ötvös Csöpi megtalálja a madonnát.

A filmgyári kelléket harminc évig Bujtor István jó barátja, egy másik legendás sokszoros vitorlázóbajnok, olimpikon, a balatonföldvári Holovits György őrizte. Csillaghajózott annak idején, s több vitorlázóval együtt szerepeltek az Ötvös Csöpi-filmekben. A jó hangulatú forgatások közben akkoriban rendeztek egy Pogány Madonna-vitorlásversenyt, ezt megnyerték, s ennek volt a fődíja a filmbéli szobor. Fő helyet kapott nála, három évtizedig vigyázott rá, majd amikor Bujtor István elhunyt, átnyújtotta Bujtor Juditnak, ő pedig odaadta a gipszből készült filmgyári kelléket Bujtor Balázsnak. A népszerű színművész fia az­óta büszkén őrzi ezt a kultikus szobrot, az édesapja egy másik legendás szerepére emlékeztető tárggyal, Sándor Mátyás kalapjával együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában