Életöröm, vidámság, szeretet

2018.08.22. 07:00

A természet van jelen a csopaki kiállításon

Az alkotás egy olyan benső teremtő folyamat, amely közvetlenül a lélekhez szól, mert lélekből született önkifejezés. Az itt látható művek mindegyikén érezni, hogy teljesen áthatja azokat az életöröm, a vidámság, a szeretet és a szépség – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Zsolnai Tímea alkotó és Szél József faműves kiállítását Horváth Hella origamiművész.

Szendi Péter

Szél József, Horváth Hella, Egerszegi Virág, Zsolnai Tímea és Pécsi Tibor Fotó: Szendi Péter

Mindkét művész alkotásaira igaz, hogy bár más-más anyaggal dolgoznak, de mélyen él bennük a természet iránti szeretet, tisztelet, alázat és elkötelezettség. Képeik aprólékosan kidolgozottak, részletgazdagok. A természet, mely fontos kapocs az élet és a lélek között, nemcsak az alapanyagokban, hanem a képek témájában is jelen van színeivel, formáival és szimbólumaival.

Szél József, Horváth Hella, Egerszegi Virág, Zsolnai Tímea és Pécsi Tibor Fotó: Szendi Péter

Felismerhetjük az élet örök körforgását, a születés misztériumát, az elmúlás fájdalmát és ismét az új reményt. Mesterséges világunk és a szabad természet, együtt adják vizuá­lis kultúránk tárgyát és eredményét. Napjainkban egyre fontosabbá válik a természetes anyagokból alkotni.

– Mindkét alkotónál érezzük, hogy rendkívül fontos szerepet kap életükben a körülöttünk lévő, mindent átölelő természet, így tudnak megfigyelni, alkotni és érintkezésben maradni a változó világgal. Az esztétikum és a harmónia van jelen a két alkotó teljesen különböző anyagokból, de ugyanarról a témáról, a természet szépségéről szóló közös kiállításán, amelynek két fontos üzenete van. Egyrészt a nyitottság, barátság, a jó és a szeretet befogadása rajtunk múlik csak. Ezek embert formáló és építő erők, merjünk nyitni egymás felé. Másrészt a művészet, a kreativitás bennünk rejlik. Az alkotás felszabadít, feltölt energiával, kifejezi örömünket, fájdalmunkat, gyógyítja a lelkünket – hangsúlyozta a kiállításmegnyitón Horváth Hella, aki a Magyar Origami Kör tagja.

A tárlat színvonalát emelte két fiatal tehetséges zenész, Egerszegi Virág ének- és Pécsi Tibor gitárfellépése, akik először egy kelta keresztény éneket, majd egy megzenésített Radnóti Miklós-verset adtak elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában