Jótékonysági célú fotókiállítás

2018.08.31. 07:00

Egyedi környezetbe kerültek a borospalackok a fiatal fényképész munkáin

Rászorulókon segített Speier Viktória fotográfus napokban tartott első tárlatával.

Marton Attila

A fotós végzettséggel is rendelkező egyetemi hallgató Balatonalmádiból származik, a településen nőtt fel, és az Almádi Borfesztivál előtt rendhagyó ötlettel kereste meg Bati Jánost, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár igazgatóját, valamint a rendezvényen részt vevő borászatokat. Az ifjú fotós arra kérte a borászokat, meséljenek kedvenc borukról, majd az adott nedűk palackját különleges környezetbe helyezve fotót készített az üvegről.

– A kiállításon bemutatott képek fotóalanyaim, a pincészetek egy-egy kiemelt kedvenc bora. A borászok meséltek nekem arról, mitől különleges számukra az adott fajta, és milyen helyszínhez tudnák leginkább társítani, valamint ha meg kellene személyesíteniük ezt az italt, akkor az illetőt milyen külső és belső tulajdonságokkal ruháznák fel. A válaszok nagy segítséget nyújtottak számomra a képek komponálásakor – meséli Speier Viktória. A fotós az elmondottak alapján mind a kilenc borhoz egyedi képet alkotott: volt, amelyiket egy medence mellett, egy másikat balatoni naplementében, vagy éppen egy pincészet ültetvénye mellett fotózta.

A borászatok képviselői az elkészült felvételekkel Fotó: Speier Viktória

A művekből Balatoni Bormámor címmel kiállítás nyílt a borfesztiválon, a vászonképeket a borászok standjainál helyezték el, a műveket a fesztiválra látogatók augusztus 20-ig tekinthették meg. A kiállításhoz egy jótékonysági kezdeményezés is kapcsolódott: a fotókat bárki megvásárolhatta, a befolyó összeget Speier Viktória jótékony célra, rászorulóknak ajánlotta fel. A borfesztivál végéig hét kép talált gazdára, a vételárakból összesen 145 ezer forint folyt be, az összeget a fotográfus teljes egészében továbbította a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak.

 

Ezek is érdekelhetik