Lenyűgöző alkotások a kiállításon

2018.08.27. 20:01

Három év munkáiból grafikus- és szobrásztárlat nyílt Ajkán

A napokban sikeresen bemutatkoztak a Magyarpolányi Művésztelep alkotói a művelődési központ kiállítótermében. Az Ajkai Grafikai Műhely és a Nemzetközi Bronzöntő és Fafaragó Tábor 2015–2018 közötti időszak válogatott munkáit a kiállítás megnyitón Lóska Lajos az Új Művészet folyóirat rovatvezető szerkesztője, művészettörténész méltatta.

Borsos Renáta

Sok érdeklődőt vonzott a kortárs képzőművészeti kiállítás Fotó: Györkös József

A szép és összefoglaló tárlaton 22 alkotó mutatkozott be, a kiállítási anyagot három év munkáiból válogatták össze. A művészettörténész szerint a bemutatott művek az alkotók egyedi látásmódjáról, a rájuk jellemző technikákról tanúskodnak. Lóska Lajos a Művésztelep történetéről elmondta, hogy a polányi önkormányzat a Veszprém Megyei Közgyűlés anyagi támogatásával 2003-ban hozta létre a Magyarpolányi Alkotóházat. Idővel műhelyházzal, festő és grafikai műhellyel, pajtagalériával, kerámia és kovácsműhellyel gazdagodott.

A kezdetektől fogadtak művészeti csoportokat és alkotókat. Az Ajkai Grafikai Műhely 2003 óta a nyári nemzetközi művésztelepeit is itt rendezi. Új elemként, 2015-ben jelent meg a fa és bronzöntő szobrászat, elsősorban Diénes Attila Munkácsy-díjas szobrászművész kezdeményezésére. A művésztelepek koordinálásában és szervezésében Csabai Tibor grafikusművésznek és az Ajkai Grafikai Műhely Egyesületnek meghatározó szerepe volt.

A művészettörténész megjegyezte, a festői szépségű Magyarpolány minden bizonnyal ma már nemcsak barokk kálváriájáról és a népi építészetéről híres, hanem ahogy a tárlat is bizonyítja, az ott készített kortárs képzőművészeti alkotásokról is. Lóska Lajos, a szoborkollekció méltatásánál Diénes Attilától a Lóg az eső lába címet viselő, oszlop tartotta felhőket megformázó groteszk és szürrealista kompozíciót ajánlotta a látogatók figyelmébe. Gaál Tamás Munkácsy-díjas szobrászművész Egy ebéd lenyomata című munkájáról pedig úgy vallott, mintha a művész elindult volna a pop art irányzat felé.

– Számomra a legnagyobb meglepetést a tábor meghívott képzőművésze, az erdélyi Sánta Csaba bronz szobrai okozták. Ugyancsak kiváló Muresan Gheorghe abszurd szürrealisztikus bronzszobra, a háromkerekű kocsi. Csabai Tibor keresztre akasztott angyalszárnyairól pedig elmondható, hogy szépen bele­simulnak az anyagba. A fával dolgozó művészek nagyon jól használják a fa természetes adottságait, a göcsörtöket szépen beledolgozták kompozíciójukba – jegyezte meg a művészettörténész és rátért a tárlat másik tematikájára, a sokszorosított grafikára. Elmondta, hogy a kiállított darabok között vannak absztrakt, epikus, szürreális, expresszív művek.

Csabai Tibor az Ajkai Grafikai Műhely művészeti vezetője lapunknak elmondta, hogy idén nyáron a 36. alkalommal tartott művésztáborban a régi, több mint ötszáz éves sokszorosító grafika technikájának a megőrzése érdekében alkottak. Elsősorban vörösréz, cink, illetve vaslemezekkel dolgoztak. Technikák közül a rézkarcot, aquatintát és a mezzotintot alkalmazták grafikáik elkészítéséhez. Sikerük titka, hogy a modern idők ellenére is életben tudják tartani az öt évszázados múlttal bíró sokszorosító technikát, hogy megismertessék a fiatal képzőművészekkel.

Sok érdeklődőt vonzott a kortárs képzőművészeti kiállítás Fotó: Györkös József

– Célunk egy kortárs szobrászati és grafikai gyűjtemény létrehozása a művésztelepeken készült alkotások újraöntésével, illetve nyomtatásával, amely részben már az elmúlt három évben is megvalósult. Mindezeket szeretnénk bemutatni a 2018–2019-es kiállítási évben idehaza és határainkon túl. Befogadó nyilatkozatot kaptunk a Veszprémi Művészetek Házától, a budapesti MAMŰ Galériától, a kassai Rovás Magyar Jelenlét Házától és a székelyudvarhelyi múzeumtól. A kiállításon az elmúlt három év anyagaiból válogatnánk. Vinnénk keretezett sokszorosító grafikákat, illetve fa és bronz szobrokat. A szobrászati anyag Erdélyből elszármazott és jelenleg is Erdélyben élő, illetve hazai kortárs szobrászok anyaga– mondta a grafikusművész.

A képzőművészet iránt rajongók szeptember 10-ig csodálhatják meg a tárlatot a művelődési központ nyitvatartási idejében.BRM

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában