betyártalálkozó a bakonyban

2018.08.04. 08:00

Két napon át csattog az ostor Zircen

Ostorpattogással, mordálydördüléssel nyílt meg a Bakonyi Betyárnapok Országos Betyártalálkozó pénteken Zircen, immár huszadik alkalommal.

Leitner Vera

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az Alkotmány utcai rendezvényterületen már péntek délután elkezdődött a készülődés, hiszen idén is számos baráti társaság nevezett a Bakonyi Betyárok Bográcsos Erőpróbája főzőversenyre. Fél hattól a valamennyi érdeklődő számára hasznos ismereteket kínáló betyártanodában okulhattak a látogatók. Itt Herbály András és az ózdi betyárok tartottak rendhagyó, valóban izgalmas, látványos történelemórát. A közönség tagjai a betyárok tárgyai, fegyverei révén a betyárság világával is megismerkedhetettek, így megtudhatták, hogy a fokos csatadöntő fegyver volt még a világháborúk idején is, de méltóságok, tisztségek jelölésére is alkalmas volt. A látogatók ízelítőt kaptak a karikás ostor használatából, a deresre húzásból, a mordály megtöltésének módjából, és megismerkedhettek a baltafegyver, a topor működéséve is.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A megnyitót követően a Zirc testvérvárosaiból, Barótról és Dercenből érkező hagyományőrző csoportok műsorával, majd az Alig Színpad előadásával, később koncertekkel folytatódott a program. Szombaton, a 9-12 óráig tartó betyárnapi lovasfesztiválon ügyességi játékok, díjugratás, fogathajtó verseny, 13-19 óráig népi játékpark, ügyességi és logikai fajátékok, légvár és kézműves udvar várja a látogatókat. Hagyománnyá vált, hogy 14 órakor a 82-es főútvonalon muzsikaszóval kísért, látványos lovasfelvonulás indul, így ez idén sem maradhat el, a lovas menet háromnegyed háromkor vonul be az Alkotmány utcai rendezvény térre. 15 órától tovább zajlik a betyárnapi lovasfesztivál, a Betyárok Világa programon pedig a betyárvilággal ismerkedhetnek meg a programokra kilátogató vendégek. Szombaton ismét színpadra lépnek a testvérvárosok fellépői, 20 órától a Csík zenekar, 22 órától a Rulett együttes gondoskodik a jó hangulatról.

 

Érdemes a betyárnapokat kísérő további programokat is kipróbálni, felfedezni, hiszen kitárta kapuit a betyáros étkeket felvonultató Bakonyi Ízek Utcája, a régi mesterségeket bemutató Mesterségek Utcája és a Betyártanya, ahol a közel 170 éve letűnt betyárvilág korhű viseletek, eredeti fegyverek, autentikus muzsika segítségével elevenedik meg. Ezen túl szombaton a Bakonyi Babázó Csoport családi játszósátra, a Művelődési Házban az MTTSZ Területi Klub lőterén nyílt lövészverseny, 14-19 óráig a Magyar Vöröskereszt Zirci Területi Szervezete közreműködésével véradási lehetőség várja a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában