Színpadon a Béke presszó

2018.09.29. 15:00

Likó Marcell színházi élményeiről és az új előadás születéséről

Likó Marcellt, a 2023 Veszprém Európa Kulturális Fővárosa program nagykövetét kérdeztük Veszprémről, kultúráról és az együttese, a Vad Fruttik dalaival a Pannon Várszínházban debütáló új darabról, a Béke presszóról.

Leitner Vera

Likó Marcell, a 2023 Veszprém Európa Kulturális Fővárosa program nagykövete a Hangvillával szemben található feliratnál

Fotó: Pesthy Márton/Napló

 

Veszprém közösen pályázik a balatoni régióval az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre, a pályázat pedig kiváló alkalmat adhat arra, hogy a Bakony–Balaton régió egységét, közös identitását erősítse, ugyanakkor a projekt céljai közt szerepel az emberközpontú, lendületes megyeszékhely fejlesztésének ösztönzése is.

Ezen célok megvalósulását támogatja Likó Marcell, a várpalotai születésű zenész-dalszerző, a Vad Fruttik frontembere is, akivel a Pannon Várszínházban a napokban bemutatott Béke presszó című darabról is beszélgettünk.

Likó Marcell, a 2023 Veszprém Európa Kulturális Fővárosa program nagykövete a Hangvillával szemben található feliratnál
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Likó Marcell életrajzi elemeire épülő mű valódi összművészeti előadásként született meg a Pannon Várszínházban. A zenével, filmes utalásokkal, tánccal készült Béke presszónak Likó Marcell a zenei vezetője, ugyanakkor a történet „várpalotaiságát” is felügyelte a próbafolyamat során. Mint mondja, egészen új élmény ez számára, hiszen a mű előzménydarabja, A Bunkerrajzoló készítésében szándékoltan nem vettek részt Géczi Jánossal, a Marcell élettörténetét feldolgozó könyv szerzőjével.

– Imádom a színházat. Nem is gondoltam volna, hogy ennyire magával tud még ragadni, bár a középiskolában színjátszós voltam, s talán ez a „szerelem” is visszaköszön ebben az élményben, amit most újra felfedeztem magamnak – nyilatkozta Marcell a Béke presszó előkészületei kapcsán. – Hogy a Béke presszó mindenkit megérint-e, vagy sem, azt nehéz megjósolni. Sok klisét el tudnék mondani a darab kapcsán, például, hogy generációs problémákat feszeget, hol szürreális, hol szentimentális, de a saját viszonyulásomat ez nem igazán tükrözné. Az az igazság, hogy ez a darab azokról az élethelyzetekről mesél, ami minket, az alkotókat érdekel. Vándorfi Lacit, Géczi Jánost és engem érdekel ez a fajta történetmesélés, a maga keserédes bájával, és remélem, hogy a közönség is élvezni fogja. Meglehetősen sok most az előadásban az élő zene, ami közelebb hozza érzetben a dalokat, beszippant, mivel nagyon jó énekes és hangszeres színészeink vannak a csapatban – emelte ki Marcell, hozzátéve, a darab talán azokat fogja majd meg igazán, akik szeretik a filmeket.

Likó Marcell szerint nem egyszerű téma manapság a kultúra, főleg kisebb városokban, településeken nem az. Mint mondja, mára olyan mértékben átalakultak a fogyasztói szokások, hogy nehéz meg- ítélni, mire lehet szükségük az embereknek, főleg kulturális szempontból, hiszen az interneten ma már rengeteg minden letölthető, hozzáférhető. Talán ezért is nehéz kultúra köré szerveződő kisebb közösségeket egyben tartani, de úgy látja, ennek sok egyéb oka is lehet. A kreatív ötletek azonban hozzátehetnek valamit egy közösséghez, érdemes ezeket alaposan végiggondolni. A Béke presszóban megjelenik az inotai erőmű is, amely Veszprém EKF-programjának készítőit is megihlette, mint lehetséges kulturális programok helyszíne. Marcell úgy látja, különleges ötlet kulturális eseményeket tervezni a meglévő, de kihasználatlan épületekbe, azonban, mint a kultúraszervezés általában, ez is nagyfokú körültekintést, előkészületet igényel, de ezek megvalósulásával egy ilyen projekt később ténylegesen egyedi attrakcióvá lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában