Visszaköszönt a múlt

2018.09.25. 07:00

Tárgyi és szellemi emlékekkel ismerkedtek a kör tagjai

A Pápai Várostörténeti Honismereti Kör a helyi római katolikus templommal, illetve néprajzi gyűjteményekkel ismerkedett meg.

Laskovics Márió

A tapolcafői gyárban készült téglákat is megtekintették a kirándulás résztvevői Fotó: Laskovics Márió

A pápai várostörténeti hon- ismereti kör szeptemberi alkalmán Tapolcafőre szervezett kirándulást. A mintegy húszfős csoport elsőként a római katolikus Szent István király templomot, majd az egyik tagjuk néprajzi magángyűjteményét, végül a közelmúltban felújított és kibővített falumúzeumot tekintette meg – tudtuk meg Váminé Molnár Emma körvezetőtől.

A faluszéli kápolna történetét Nemesné Kiss Ágnes hitoktató idézte fel a látogatóknak. Elhangzott többek között, hogy az épület korábban a templom mellett álló házzal (egykor iskola) együtt betyárcsárda volt. 1877-ben vásárolták meg és építették át szerényen egyszerű templommá. 1975-ben építették hozzá a sekrestyét, amely 2003-tól hittanteremként is funkcionál. A hívek adományaiból 1996–97-ben felújították a templomot, a toronybeli két harangot 2005-ben modernizálták. Ekkor készült el továbbá a külső falon látható, Böcskei József (Bertold atya) attyapusztai karmelita szerzetest ábrázoló emléktábla, aki ellátta a lelki szolgálatot, sokat tett a templomért. A legenda szerint a sekrestye építésében is segédkezett, Trabantjával hordta a téglát.

A tapolcafői gyárban készült téglákat is megtekintették a kirándulás résztvevői Fotó: Laskovics Márió

Máténé Kalmár Zsuzsa néprajzi magángyűjteményét mutatta meg a kör tagjainak, illetve a tapolcafői, messze földön híres téglagyár történetéről osztott meg információkat, dokumentumokat.

Az egyebek mellett hivatalos iratokat, köcsögöket, morsolót (kendertörő) magában foglaló gyűjteményéről elmondta, gyerekkora óta őrzi meg a faluhoz kapcsolódó dolgokat, mivel a mai rohanó világban fontosnak érzi, hogy legyen egy hely, ahol a múlt visszaköszön. A helybeli ismerősei már tudják róla, hogy gyűjt, és hozzák a múltat idéző nemcsak tárgyi, de szellemi értékeket, emlékeket, történeteket is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában