dalolnak

2018.09.15. 07:00

Vegyeskar Veszprémben: Az élő ének és a közösség ereje

Hiszünk az élő ének és az élő közösség erejében – mondta Erdélyi Ágnes, Veszprém Város Vegyeskarának karnagya, aki a kóruscsalád elmúlt fél évéről beszélt.

Balla Emőke

Veszprém Város Vegyeskara az Europa Cantat fesztiválon Tallinnban, a Dán királyi kertben koncertezett Fotók: Golarits Márton

Tizennégy énekkar vett részt a Hangvillában tartott rendezvényen

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) hatására a Nemzeti Kulturális Alap tavaly iskolai énekkaroknak hirdetett pályázatot. Elfogytak az iskolákban az éneklő közösségek, ezért a Nemzeti Kulturális Alap elkülönített egy jelentős összeget arra, hogy az intézmények újra alapítsanak énekkarokat. Ennek feltétele volt, hogy az iskolák vegyenek részt Éneklő ifjúság hangversenyen. Veszprém Város Vegyeskara (VVV) áprilisban megszervezte a koncertet a veszprémi tankerület pályázó ifjúsági kórusainak, tizennégy énekkar vett részt a Hangvillában tartott rendezvényen.

Veszprém Város Vegyeskara az Europa Cantat fesztiválon Tallinnban, a Dán királyi kertben koncertezett Fotók: Golarits Márton

A programot jövőre ismét megszervezik, Veszprémben tavaly is, idén is alakult újjá énekkar. Magyarországon négyszer annyi kórus ment el Éneklő ifjúság koncertekre, mint az előző évben. A koncert az éneklő közösség szép sikere, ismét láthatóvá váltak – egymás számára is – az énekkarok. Erdélyi Ágnes szerint fontos az országos összefogás, amely összetartja az éneklő közösségeket.

Mivel a veszprémiek rendezték áprilisban a koncertet, a VVV Vokál ott nem vett részt. A tizenhat éves Vokál történetének legnagyobb sikerét érte el májusban Tatán az Éneklő ifjúság országos minősítési versenyen, ahol arany minősítést és az Év kórusa elismerést kapott. Az énekkar Leonard Bernstein West Side Story című musicaljéből adott elő egy összeállítást annak apropóján, hogy a zeneszerző száz évvel ezelőtt született.

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége elhatározta, hogy vidéken KÓTA-bázisokat hoz létre, a veszprémi Hangvilla egy közülük, ahol találkozókat, szakmai összejöveteleket, előadásokat tartanak (a fiatal zenészek által szervezett zenetörténeti sorozatnak idén immár harmadik évada kezdődik). A KÓTA-bázis a felnőtt énekkaroknak hirdet minősítő napot, amelyet 2019 áprilisában rendeznek.

A vegyes kart az észtekhez szoros érzelmi kapcsolat fűzi

Erdélyi Ágnes három szakmai szervezetben vállal társadalmi munkát: a KÓTA-ban, a Magyar Kodály Társaság elnökségében és az Europa Cantat művészeti bizottságában. Veszprém Város Vegyeskara nem csak ezért vett részt az idén nyáron Tallinnban rendezett Europa Cantat fesztiválon; 1967 óta tagja a szövetségnek, a kórus számára az idei volt a tizedik Europa Cantat-rendezvény, négy éneklő hetet Veszprémben szerveztek. A vegyes kart az észtekhez szoros érzelmi kapcsolat fűzi, 1990-ben jártak Tartuban; a tartui kórussal együtt részt vettek Tallinnban az öt­évente rendezendő észt nemzeti dalos ünnepen. A veszprémi karnagy úgy fogalmazott: az éneklés és a kórusközösség Észtországban a nemzeti megtartó erő része, nemzeti összetartozásukat az éneklő közösségben fejezik ki.

Az idei Europa Cantaton az észt nemzeti érzésből s a kórus­éneklés szeretetéből kaptak egy szeletet a résztvevők. A fesztiválra több mint ötven országból érkeztek, többek között Észak- és Dél-Amerikából, Dél-Afrikából, Ausztráliából, Oroszországból, Kínából, Európa országaiból. Magyarországról is voltak énekkarok, a veszprémiek a legtöbben, negyvenhatan. A fesztiválon két magyar műhelyvezető vett részt: a budapesti Kocsis-Holper Zoltán és a debreceni Nemes József karnagy.

– Megtapasztaltuk, hogy szerte a világban mit énekelnek a kórusok, ki hogyan küzd az éneklő közösségekért. Jó volt átélni, hogy vagyunk még, akik szeretnek énekelni – mondta Erdélyi Ágnes.

A veszprémiek két koncertet adtak, az egyiket a műszaki egyetemen, a másikat az úgynevezett Dán királyi kertben. A kórusok többféle műhelymunka közül választhattak – oratóriumok, balti, déli, latin-amerikai, reneszánsz és barokk zene –, Veszprém Város Vegyeskara az Észtország 100. születésnapjára készült hangversenyre jelentkezett. A két és fél órás koncerten elhangzott észt zene, nemzetközi imádság és magyar mű is.

Alapvető a népi és a saját hangot megtartani

Erdélyi Ágnes szerint fontos megőrizni azt, ami egy népnek sajátja, hogy az ne oldódjon fel a nemzetközi kulturális egységben. Alapvető a népi és a saját hangot megtartani, s a műsort olyan módon előadni, hogy az a modern ember számára is hatásos legyen vizuálisan, színpadtechnikailag. Magyarországon erről folyamatosan vitatkoznak, miért kell táncolni a koncerten, miért nem elég a szép ének, de az új generációt nem lehet csak a fülén keresztül megszólítani.

A nyár a VVV Vokál nyári táborával zárult, a fiatalok Debrecenben vendégeskedtek. Lengyelországban évek óta működik a Pueri Cantores nevű egyházi gyerekkórusok szövetsége, rendszeresen tartanak találkozókat. Egy lengyelországi magyar–lengyel pap Debrecen testvérvárosából, Lublinból elhozta Magyarországra fiúkórusát, keresett magyar énekkarokat, hogy a szövetségbe belépjenek.

A VVV Vokál és a Padányi Katolikus Iskola fiataljai vettek részt az ötnapos táborban. Délelőttönként énekeltek, megnézték Debrecent, kirándultak a Hortobágyra, a Tisza-tóra, a nyíregyházi állatparkba. A veszprémieket jövőre Lublinba várják fesztiválra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában