Múzeumok őszi fesztiválja

2018.10.02. 07:00

Belekóstolhattak a középkori életbe a pápai Fő téren

Történelmi időutazáson vehettek részt, s a középkori életbe kóstolhattak bele a Gróf Esterházy Károly Múzeum játszóterére látogatók.

Laskovics Márió

A kékfestés alternatív technikáit is megismerhették az érdeklődők

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Gróf Esterházy Károly Múzeum a Múzeumok őszi fesztiválja keretében múzeumi játszótérré alakította a Fő tér egy szeletét szombaton. A harmadik éve megszervezett rendezvény témája ezúttal a 16–17. századi végvári élet volt. Apropóját a Fő téri ásatások adták, melyek leletei sok mindenre fényt derítettek a város múltjából – tudtuk meg Nagy-L. István múzeumigazgatótól.

A kékfestés alternatív technikáit is megismerhették az érdeklődők Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Úgy gondoltuk, hogy még van munkánk azzal kapcsolatban, hogy ezt az ismeretanyagot megosszuk a pápaiakkal. Folyamatos volt az érdeklődés, főleg kisgyermekes családok érkeztek. Sok gyerek gyűjtötte a fabatkákat a vitézi próbákon, vett részt a kézműves-foglalkozásokon vagy hallgatott mesét a mesekuckóban – jegyezte meg a rendezvény kapcsán.

A gazdag kikapcsolódási kínálatban helyet kapott az említetten kívül többfajta ügyességi játék, kirakó, memóriajáték, színezés. A látogatók kipróbálhatták a lúdtollal írást, megismerkedhettek a korra jellemző fűszernövényekkel, a gyerekek az újrahasznosítás jegyében díszes ivókelyheket készíthettek. A Kékfestő Múzeum szelfiponttal és piaci sátorral jelent meg, ahol ízelítőt nyújtottak a múzeumi bolt kínálatából, illetve a kékfestés alternatív technikáiból. A történelmi időutazáshoz autentikus középkori zene dukált.

Az érdeklődők tárlatot is megtekinthettek a 2011-es Fő téri ásatás leletanyagából. Péterváry-Szanyi Brigitta régész-­muzeológus elmondta, a végvári korszakba passzoló leleteket válogatták ki: többségében hamisított, angol mintázatú, az Oszmán Birodalom végvidékéről való posztóval idekerült textilplombákat, az élénk piaci aktivitásra utaló magyar és külföldi pénzérméket, valamint néhány, a mindennapi élethez kapcsolódó tárgyat: hordócsapot, dobókockát, varró- és ruhatűket, gyűszűket, latos súlyokat. Illetve volt egy korábbi tárgy is: a barokk nagytemplom helyén állt gótikus templom egy padló­téglája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában