az Esterházyak tiszteletére

2018.10.04. 18:26

Csodás zenei élményt nyújtott a kastélykápolnai kóruskoncert

Odaillő tartalommal, az Esterházyak tiszteletére adott felemelő koncert hangjaival töltötte meg a Diósdi Gellért Kórus szombaton a pápai kastélykápolnát.

Laskovics Márió

Szabó Katalin karnagy vezényletével, Masszi Anna és Nagyné Szeibert Nóra szólóival és hangszeres kísérettel csodás zenei élményt nyújtott a kastélykápolnai kóruskoncert

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Diósdi Gellért Kórus adott koncertet szombaton az Esterházy-kastély kápolnájában. Szépen felépített, hegedűvel, brácsával, csellóval, és oboával kísért műsoruk gerincét Esterházy Pál Harmonia Caelestis című kantátagyűjteménye adta, de szintén felcsendült Pachelbel, Webber és Young egy-egy műve. Szólót énekelt Masszi Anna és Nagyné Szeibert Nóra.

Szabó Katalin karnagy vezényletével, Masszi Anna és Nagyné Szeibert Nóra szólóival és hangszeres kísérettel csodás zenei élményt nyújtott a kastélykápolnai kóruskoncert Fotó: Laskovics Márió/Napló

– 1993-ban, női karként alakultunk, azonban hamarosan vegyes karrá váltunk. Azóta számos koncertet adtuk belföldön és külföldön egyaránt, több kórusversenyen is megmérettük magunkat. A zeneszeretet tartja össze baráti társaságunkat. Arra törekszünk, hogy egyre több zenei élményt és tapasztalatot szerezve folyamatosan fejlesszük énektudásunkat és színvonalas művek bemutatásával adjuk át az éneklés örömét közönségünknek. Az idei évben, Esterházy Pál herceg halálának 305. évfordulójára találtuk ki, hogy felvesszük repertoárunkba az ötvenöt kantátából álló Harmonia Caelestist – emlékezett vissza Szabó Katalin karnagy.

Mint mondta, céljuk, hogy a galántai herceg által komponált, a kereszténység nagy ünnepei köré csoportosult, 1711-ben megjelent barokk „Mennyi harmóniát” minél több, az Esterházyakhoz kötődő városban, kastélyban bemutassák. Diósd és Adony után Pápa volt a harmadik helyszín, továbbá előadják majd Fraknóban, az Osztrák Kórusok Éjszakáján.

Szabó Katalin karnagy hozzátette, nagyon örültek a helyszínnek, a kastély hangulatának, a kastélykápolna csodálatos akusztikájának, ahol valóban felemelően, lélekre hatóan hangzott az egyházi zene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában