repülő ászok

2018.10.03. 13:00

Felidézték az elfelejtett hősök emlékét

B. Stenge Csaba hadtörténész Elfelejtett hősök című, második világháborús repülő ászokról szóló könyvét mutatták be a Veszprém Megyei Levéltárban.

Balogh Ákos

B. Stenge Csaba hadtörténész

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A hadtörténész szívügyének tekinti a második világháborúban harcoló magyar vadászpilóták sorsát és emlékét, ezért született meg könyve is, mely témájában egyedülálló és hiánypótló, a legapróbb részletekig tárja fel a háború utáni politikai rendszer által kiradírozott és elfelejtett, legeredményesebb magyar repülő ászok történetét.

B. Stenge Csaba hadtörténész Fotó: Balogh Ákos/Napló

A könyvbemutatón a szerző elmondta, több mint két évtized munkája és saját energiája, anyagi forrásai voltak szükségesek ahhoz, hogy a könyv elkészülhetett. Kutatott magyar, német, orosz és amerikai levéltárakban, de felkereste a még élő magyar veterán pilótákat itthon és külföldön, mi több az ellenséges oldalon harcoló amerikai és orosz pilótákat is, továbbá a hősi halottak hozzátartozóit, így alkotva hiteles és pontos képet a magyar vadászpilótákról, a világháborús magyar légi győzelmi igazolási rendszerről, a légi harcokban alkalmazott harceljárásokról, az elnyert kitüntetésekről.

Kositzky Attila nyá. altábornagy Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az eddig publikálatlan ismeretanyag mellett az alkotás értékét tovább növeli az olvasóközönség számára az a nagy mennyiségű fotóanyag is, melyet szintén nem láthattak az érdeklődők ez idáig sehol sem.

A könyvbemutatón a szerzőt és a könyvet méltatta Kositzky Attila nyá. altábornagy, a légierő egykori vezérkari főnöke és Szentgyörgyi Dezső nyugalmazott MALÉV-pilóta is, aki a legeredményesebb világháborús magyar vadászrepülő, Szentgyörgyi Dezső fia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában