színház

2018.10.21. 20:00

Különleges élmények: Pajtaszínházi előadások Magyarpolányban

Magyarország egyetlen vidéki és egész évben az előadó-művészeti törvény szerint működő, regisztrált befogadó színháza, a Magyarpolányi Pajtaszínház október 22-én kezdi meg működését a kultúrházban.

Borsos Renáta

Az új színházi projektről a minap Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, Várszegi Tibor, a Magyarpolányi Pajtaszínház igazgatója és Grőber József, a település polgármestere adott tájékoztatást.

Az Europa Nostra-díjas településen a polgármester az egyedülálló kulturális attrakció megvalósulása kapcsán örömét fejezte ki.

Pataki András szerint Magyarpolány él és virágzik, a településen az épített örökség értékei mellett már negyed évszázados múltra tekint vissza a passiójátszás. A falu közösségének kulturális identitása van. Egy közösségnek akkor van jövője, ha van gyökere, márpedig Magyarpolánynak van. Ebbe a világba érkezik az a befogadó színházi projekt, melynek lényege, hogy közösséget építsen, jegyezte meg a soproni színházigazgató, és kiemelte, megtiszteltetés stratégiai partnerként az új pers­pektívát nyújtó kezdeményezésben – előreláthatóan – több darabbal is részt vennie a Soproni Petőfi Színháznak.

A polgármesteri hivatal előtt Várszegi Tibor, Grőber József és Pataki András Fotó: Borsos Renáta

A Pajtaszínház nyitó elő­adásaként egy, az ’56-os forradalomra reflektáló darabot tekinthet meg a közönség a Soproni Petőfi Színház, Magyar Művészeti Akadémia és a Forrás Színház koprodukciójában, Katona Imre rendezésében, A magány változatai címmel.

Pataki András hozzátette, a Márai Sándor és Hamvas Béla írásaiból készült elő­adás két olyan belső és külső ­emigrációban élt alkotó feddhetetlen erkölcsi magasságára és irodalmi minőségére ad példát, mely méltó elindítója az új színházi vállalásnak, melyben a cél, hogy a minőségi kultúra találkozzon a helyi közösséggel.

A befogadó színház csak magas művészeti minőséget képviselő előadásokat nyújt majd a közönségnek, kizárja a pusztán gondolat nélkül szórakoztatni vágyó funkciót, hangsúlyozta a soproni színházigazgató.

A magyarpolányi új színházi formációt az 1992 óta létező Új Színházért Alapítvány működteti Várszegi Tibor igazgatásában.

– Amellett, hogy Kossuth- és Jászai-díjas művészek produkcióit mutatjuk be, teret engedünk elsősorban a Polányhoz és térségéhez kapcsolódó amatőr művészeti csoportok bemutatkozásának is. A műsortervben február 28-ig tíz előadást tűztünk műsorra, melyből idén öt darabbal kívánjuk a nézőket elvarázsolni a helyi kultúrházban. Ezek alapján látható lesz Nemcsák Károly és Tolcsvay Béla Szép szerelmem, Magyarország című léleknemesítő produkciója, a Polányi Társulat Jézus születése című betlehemi előadása, Fabók Mariann gyerekszínházi előadó betlehemes játéka és a Soproni Petőfi Színház kabaréja Rejtő, a megejtő címmel – mondta Várszegi Tibor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában