Népmese hete

2018.10.07. 07:00

Mesemondókból idén sem volt hiány Tapolcán

A népmese hete Benedek Elek születésnapjához kötődik, amely több napos irodalmi rendezvénnyé nőtte ki magát. Tapolcán a Wass Albert Könyvtár és Múzeum Gyermekrészlegében szép számmal voltak mesehallgatók, de ügyes mesemondók is.

Smidhoffer Eszter

A gyulakeszi Százszorszép ovisai mesehallgatás közben Fotó: Smidhoffer Eszter

Több intézmény is képviselte magát a jeles eseményen. A Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola, a Bárdos Lajos Intézményegység, a Kazinczy Ferenc Tagintézmény és a Szász Márton Általános Iskola képviselte magát. A diákok mellett több óvoda is bekapcsolódott a mesehétbe. A kicsik a Kertvárosi óvodából, annak tagintézményéből, a Hársfa oviból, a Barackvirág-, a Szent Erzsébet és a Dobó téri óvodából jöttek ovisok mesélni és mesét hallgatni. Mellettük még a szigligeti és a gyulakeszi ovisokat csábította a népmese világa.

A gyulakeszi Százszorszép ovisai mesehallgatás közben Fotó: Smidhoffer Eszter

A népmese hete középpontjába az élőszavas mesemondás, azon belül is az igazságos mesék kerültek. A Wass Albert Könyvtár és Múzeum ennek eleget téve meghívta mesélni az igazság néhány helyi képviselőjét. A bíróságról Dr. Rompos Alida és Dr. Szabó Zoltán bíró, míg a rendőrségről Juhász Kinga sajtóreferens érkezett a gyerekekhez.

A meghívottak mellett Somogyi Alexandra, Tulok Fanny és Istvándi Viktória önkéntesként jöttek mesélni a kicsiknek. A Batsányi János Tagintézmény 3-4- osztályos tanulói más iskolák tanulóinak meséltek. A Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskolából a hatodik osztály könyvtári órán vett részt. Ez a foglalkozás Mátyás király és Kinizsi címmel zajlott, ahol eljutottak a mesétől a mondáig. Nagy népszerűségnek örvendett a Dobó téri ovisok bábszínház és dramatizált előadásai.

Összesen több, mint hatszáz résztvevője volt a népmese hetének a településen. Túlnyomó többségben voltak a mesélők, de szép számmal érkezett a hallgatóság is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában