„Múlt nélkül nincs jövő”

2018.10.05. 11:00

Széchenyire emlékeztek a Tagore sétányon

„Munkafáradt ember, ha a Balaton víztükrét meglátja, új életkedvet érez ereiben csörgedezni.” Ez a gondolat, mely füredi szobránál olvasható, gyönyörűen érzékelteti a reformkori küzdelmekbe olykor megtorpanó Széchenyi István erős kötődését a városhoz, hangsúlyozta nemrég Erdődy Gábor történész a Tagore sétányon tartott Széchenyi-emlékünnepségen.

Kovács Erika

Koszorúzás Széchenyi István szobránál. Balatonfüred fejlődése a 19. század első felében virágkorát élte

Fotó: Pesthy Márton/Napló

„Múlt nélkül nincs jövő, s a jövőbe tekintés közben a gyökereinkben kell megkapaszkodnunk” – állította Antall József miniszterelnök egy beszédében. Hirdette, a történelem ismerete erőt ad a jelen problémáinak átvészeléséhez, hitet ad a jövő tervezésében, idézett Erdődy Gábor. A történész úgy mondta, a történelmi emlékezet alakításának, ápolásának eszköze a szoborállítás, a magyar történelem és a magyar kultúra nagy formátumú személyiségei emlékének megörökítése, üzenetük továbbadása az utókor számára.

Koszorúzás Széchenyi István szobránál. Balatonfüred fejlődése a 19. század első felében virágkorát élte Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Széchenyi-ábrázolások kiemelkedő állomásaként avatták fel Balatonfüreden 1941. augusztus 31-én Kurta János szobrászművész 3,5 méter magas alkotását, amelyet Hóman Bálint vallás- és közoktatási miniszter adományozott a városnak. A talapzatnál olvasható 1846-ból származó idézet – „Munkafáradt ember, ha a Balaton víztükrét meglátja, új életkedvet érez ereiben csörgedezni” – gyönyörűen érzékelteti a reformkori küzdelmekbe olykor megtorpanó Széchenyi erős kötődését Füredhez, fogalmazott a szónok.

Hozzáfűzte, a grófnak köszönhetően a polgári átalakulás mellett elkötelezett politikusok, művészek kedvenc találkozóhelye volt Balatonfüred, amelynek fejlődése a 19. század első felében virágkorát élte. Ekkor születtek meg a belváros arculatát meghatározó építészeti alkotások. Széchenyinek nagy érdemei voltak abban, hogy a reformkor és 1848 a magyar történelem egyik legjelentősebb és legsikeresebb korszakát jelenti. Prométheuszként „az égből lehozta a tüzet, hogy azzal lelket gyújtson e nemzet agyagtestében”, érvelt egy idézettel a történész.

A köszöntő után az ünneplés hangulatát verssel emelte Oberfrank Pál színművész, színidirektor, majd a városi összkar és a Ferencsik János Alapfokú Művészeti Iskola ifjúsági fúvószenekara muzsikált.

Az emlékünnepségen Bóka István polgármester átadta a Széchenyi István-vitorlásemlékverseny vándordíját. Rekordszámú, 226 hajó nevezett a vitorlásszövetség idei utolsó nagyhajós rendezvényére, a félszigetkerülő Széchenyi István- emlékversenyre, melyet minden évben az emlékünnepség előtt rendeznek meg. A versenyt alig több, mint kétórás idővel a Király Zsolt kormányozta NO1 nevű hajó nyerte meg. Mindezek után a jelenlévők koszorúkat helyeztek el Széchenyi szobránál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában