Várpalota

2018.10.16. 07:00

Wolfsbergi díszpolgárok vendégségben

Várpalota ausztriai testvérvárosának, Wolfsbergnek két díszpolgárát, Klaus Berchtoldot és Herbert Eilet látta vendégül a napokban Huszár Pál, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka.

Szabó Péter Dániel

A magyarországi kötődés erősítéseként egy tihanyi és pápai kirándulásra is meginvitálták a vendégeket, majd egy várpalotai étteremben közös ebéden vettek részt Katona Csaba alpolgármester, Bátor Antal vállalkozó és Szentgyörgyi Tamás, a városi televízió egykori vezetője társaságában.

Herbert Eile volt a testvérvárosi kapcsolat létrehozásának szorgalmazója és a mai napig a wolfsbergi városigazgatáson dolgozik. Szenvedélye a sakk és a pétfürdői sakk-klubon keresztül jött létre később a testvérvárosi kapcsolat Várpalotával.

– Akkoriban nem csak a sakk-klub elnöke voltam, hanem a wolfsbergi városi tanács tagja is. Csővári János az akkori tanácselnök vetette fel, hogy miként lehetne a kapcsolatokat kiszélesíteni, a sakkon túl is – mondta el lapunknak Herbert Eile, volt wolfsbergi alpolgármester.

Herbert Eile és Klaus Berchtold mindig örömmel jön Várpalotára
Fotó: Szabó Péter Dániel

Klaus Berchtold korábban a wolfsbergi iskolaszék elnöke volt. A testvérvárosi kapcsolat létrejöttét az ottani természetjáró egyesület tagjaként élte meg. Jelenleg európai uniós projekteket vezet, amelybe igyekszik bekapcsolni a magyarországi, azon belül a várpalotai iskolákat is.

– Jó érzéssel emlékszem vissza azokra az időkre. Meg arra is, hogy volt két nyelvi segítőnk, az egyik Huszár Pál, a másik pedig Sanyi bácsi, Alex Burda. Sajnos ő azóta eltávozott a földi létből. Mindig nagy örömmel jött velünk – emlékezett vissza Klaus Berchtold a közös ebéden, ahol a Várpalota és Wolfsberg közötti testvérvárosi kapcsolat további bővítéséről beszélgettek a résztvevők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában