ekf 2023

2018.11.11. 13:00

12 fal kiállítás: Újjáéledt a rég magára hagyott zeneiskola Veszprémben- videó

Mi az az ornamentika? Miért a régi zeneiskola a helyszín, és mit jelentenek a festmények a falon? A 12 fal című kiállítás első tárlatvezetésén minden kérdésre választ kaptunk.

Horváth Virág

Smiló Dávid, Molnár Szabolcs építészek és Csóka Heléna kurátor vezette körbe a régi zeneiskola új falai között az összegyűlt jelentős tömeget a 12 fal kiállítás első tárlatvezetésén. A kiállítást a Veszprém-Balaton 2023 és Veszprém város önkormányzatával közösen hozták létre.

A zeneiskola épületének története

A régi zeneiskola 1908-ban épült, akkor még kisiparos tanodaként funkcionált, virágkorában központi szerepet kapott Veszprém, a kereskedő és iparos város életében. A második világháború után a kisiparosság felszámolódott, így az épület ének-zenei általános iskolává lett, és az is maradt egészen 1995-ig. Ezután egy magánvállalkozó kezébe került az épület, és közel 20 évig az épület gyakorlatilag üresen állt, raktárként funkcionált.

EKF 2023

A régi zeneiskola bármely ablakán tekintünk is ki, a Petőfi Színház épülete látványa tárul elénk. A színház szintén 1908-ban nyitotta meg kapuit, Medgyaszay István magyar építész munkája. A színház mögött elhelyezkedő dombszerű épület a mostani felújításnak köszönhetően el fog tűnni, és egy urbánus tér fog létrejönni a Modern Városok program keretén belül. A színház térvesztését a régi zeneiskola átalakításával tervezik pótolni, így össze fog fonódni a két intézménynek a története.

Nyilván egy 20 éve üresen álló épületet újra vissza kell vezetni a köztudatba, meg kell mutatni, hogy ismét része lesz a régi zeneiskola új funkciójában a veszprémi körforgásnak, főleg egy ilyen sokat megélt épület esetében, amihez rengeteg emléke kötődik a veszprémi polgároknak.

Amikor megkaptuk ezt a megkeresést, hogy túl azon, hogy ki lesz nyitva az épület, és be lesz járva, találjunk ki valami frappánsat, valami érdekeset, valami látványosat és egyben valami rendkívül kulturálisat, ami összefonódik még egy másik nagyon fontos szállal, ami Veszprémben most történik, ez pedig az Európa Kulturális Főváros címre, illetve a pályázatra való készülési folyamat – kezdte a tárlatvezetést Smiló Dávid. Ezek között az adottságok között balanszírozva létrejött ez a 12 fal kortárs építészet és ornamentika kiállítás, amelynek az alapvetése az volt, hogy mindaz a múlt, amit ismerünk erről az épületről, amelyek nagyon érdekes adalékai Veszprém történetének, de nehéz egy egész épületet belakva bemutathatóvá tenni, és mindezt ilyen élményszerűvé tenni. Ráadásul, és ez megint csak hozzátartozik a kulturális fővárosi címhez, ez egy pop-art kiállítás. Tehát ez nem egy állandó tárlat, amit majd mindig be lehet járni, hanem ez létrejött két hónap alatt, nyitva lesz másfél hónapig, és utána megyünk tovább, majd lesznek más dolgok a városban, ha pedig nyer Veszprém az EKF-en, akkor pedig sok ilyen lesz a városban. Éppen ezért nem is volt feltétlen idő arra, hogy teljes mértékben feltárjuk azt a 100 évet, ami ennek az épületnek a történetéhez hozzátartozik a múltjával együtt, ellenben a jövőjére tekinthetünk, a jövője pedig egyértelműen a Veszprémi Petőfi Színházhoz fog kapcsolódni – tette hozzá Smiló Dávid.

 

A kiállítás

A századforduló művészetét nagymértékben formálta két fogalom: motívum és ornamentika. Ekkor épült Schoditsch Lajos tervei alapján a veszprémi Iparostanoda (később Ének-Zenei Általános Iskola) épülete, valamint a vele átellenben található Medgyaszay István által tervezett veszprémi Petőfi Színház. A felújítás előtt álló épületek története a jövőben még szorosabban összeforr, hiszen az Iparostanoda a Színház irodaházaként működik tovább. Így a felújítás előtt lehetőség nyílik arra, hogy az alkotók reflektáljanak a Medgyaszay és pályatársai számára fontos problémakörre és megvizsgálják, mit jelenthet ma az ornamens és a díszítés fiatal kortárs építészek számára.

Az elmúlt években újfajta érdeklődés tapasztalható az ornamentika témája iránt. Ez a folyamat egyéni alkotásokban és egymástól egyelőre elszigetelt párbeszédekben érhető tetten a nemzetközi építészeti porondon. A hagyományos jelentéstől eltérően a díszítés már nem másodlagos, vagy kiegészítő funkcióval bír, hanem mint építészeti minőség értelmeződik. Kortárs feltörekvő építészek és építészeti alkotócsoportok sora próbálja kialakítani viszonyát a mindig elfelejtett, de mindig újra előkerülő ornamentikához.

A kiállításon látható munkák ezen fiatal csoportok különféle megközelítéseiből vizsgálják az ornamentika, a díszítés mai szerepét és határait, használva a volt Iparostanoda épületének szabadon álló díszítetlen falait. Szám szerint 12 darabot.

Andrew Kovacs (Los Angeles) – Az ornamentika lehet nagyon közeli, meg lehet valami nagyon távoli a fal adottságaihoz viszonyítva. Azt mondta, hogy a legtávolabbi dolog egy belső térrel kapcsolatban, egy külső tér.

Enorme Studio (Madrid) – Nagyon komolyan vették a veszprémi inspirációt. Gizella és Szent István emléke Veszprém számára egy brand, így a Louis Vuitton és Gucci mintájára létrehozták a Saint Stephan of Hungary és Gizella of Hungary brandeket.

Paradigma Ariadné (Budapest) - Valamiféle antik referenciát vettek elő, ez pedig a dór oszlopfej volt, és annak mindenféle szögletes, íves törései kiterítve síkba hoznak létre egy árnyékokkal és síktörésekkel operáló grafikát.

Adam Nathaniel Furman (London) – Szerinte az ornamentikának nincsen nyelve. Nem mindig csak egy réteg a falon, hanem teljes része a kompozíciónak.

A földre festett négyzet előtte egy szelfipont, ahonnan, ha az ember készít egy képet, pontosan a feje mögött lesz a mű, aminek a címe is az, hogy diadém. Tehát olyan, mintha egy fény korona, vagy glória lenne az ember feje mögött. Így a síkból egy térbe lépő mozdulat lesz. Nem csoda, hogy a média, és az ide látogatók számára is ez a fal lett a legtöbbet posztolt a közösségi médiában: #12walls keresésre ezek meg is találhatók.

A 12 fal kiállítás összes alkotását nézd meg videónkban!

Kiállító művészek: Architecture Uncomfortable Workshop, Enorme Studio, False Mirror Office, Gyulai Levente, Adam Nathaniel Furman, Andrew Kovacs, MNPL Workshop, Paradigma Ariadné, Space Popular, TREES, Very Good Office

Szervezők: Paradigma Ariadné, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata

Kurátorok: Csóka Heléna, Smiló Dávid, Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs

Szakmai konzulens: Kovács Dániel

Grafika: Kazsik Marcell

Kivitelezés: Neopaint

Helyszín: 8200, Veszprém, Óvári Ferenc út 1.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában