Weöres Sándor másképp

2018.11.12. 14:00

Ismét Csend Napok Veszprémben

Weöres Sándor A teljesség felé című művéből hallhattak szemelvényeket mindazok, akik az Utas és holdvilág antikváriumban részt vettek a Csend Napok 2018 elnevezésű programsorozat csütörtök esti alkalmán.

Leitner Vera

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos / Napló

A Weöres Sándor másképp elnevezésű est során Módri Györgyi, a Petőfi Színház művésze olvasott fel részleteket Weöres Sándor immár ikonikussá vált az A teljesség felé című kötetéből, mely egyszerre életfilozófiai útmutató és bölcsességgyűjtemény. Az elhangzott szövegeket Süle Zsolt zenész, zeneszerző illusztrálta a zene nyelvén, míg az esemény moderátora, Kilián László író, szerkesztő további gondolatokat, érdekességeket fűzött az elhangzott szövegelemekhez, kibővítve azok értelmezési lehetőségeit.

Fotó: Nagy Lajos / Napló

Kilián László a kötet egyes darabjainak sajátosságaira, motívumaira, szimbólumaira mutatott rá, így a keresztény jelképek közül szó esett például az oroszlánról, mely egyszerre jelképezi a kísértő sátánt és magát Jézust, a királyi fenséget, a Tíz lépcső című szöveg esetében pedig rámutatott a lépcsők, létrák szakrális értelmezési lehetőségére, melyek mind a keresztény Bibliában, mind egyéb vallásokban megjelennek.

Fotó: Nagy Lajos / Napló

Ugyanilyen fontos A teljesség felé egyes darabjainak szempontjából a szimmetria, a fokozatosság, vagy a hármasság elve, mely általában mindig egyfajta egységet feltételez, s rendszerint többféleképpen, az Apa-Fiú-Szentlélek, vagy például az apa-anya-gyermek hármasaként is értelmezhető, ám ebben a hármasságban végül mindig fellelhető a békesség.

Fotó: Nagy Lajos / Napló

Kilián László kiemelte, érdemes figyelmet szentelni az 1945-ben megjelent A teljesség felé című kötetnek – mely Hamvas Béla hatását is magán viseli – első kiadásának dátuma szempontjából is, hiszen valóban kiemelkedő életszemléletre vall, hogy Weöres képes volt ilyen minőségben beszélni, gondolkodni, az életre tekinteni közvetlenül a háború alatt és után is.

Fotó: Nagy Lajos / Napló

A Művészetek Háza Veszprém és az ITTMOST Egyesület közös szervezésében megvalósuló Csend Napok programsorozat október 25. és december 15. között kínál programokat az év végére elcsendesedni, lassítani, feltöltődni vágyódnak. Következő programelemét, a Csendkóstolót az érseki palotában, Márfi Gyula érsek közreműködésével tartják november 16-án pénteken 16 órakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában