hungarikummozgalom

2018.11.27. 11:00

Megyei értékünnepet tartottak Nyárádon

Veszprém megyei értékünnepet tartottak a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Veszprém Megyei Irodája, a megyei és a helyi önkormányzat szervezésében a közelmúltban Nyárádon.

Laskovics Márió

Pajak Károly polgármester virággal köszöntötte a 88 éves díszpolgárt, Varga Edénét, a falumúzeum megalapítóját

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Herend és Alsóörs után Nyárád érdemelte ki a lehetőséget kiemelkedő értékfeltáró és közösségépítő tevékenységével, hogy otthont adjon a rendezvénynek. A művelődési házban a Nyárádi Dalárda hazafias énekcsokrát követően Szedlacsek Emília, a Nemzeti Művelődési Intézet Szakmai Szolgáltatások Igazgatóságának vezetője köszöntötte a közönséget.

Sok érdeklődőt vonzott a megyei értékünnep Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Megyénkben rangot jelent részt venni az értékfeltáró mozgalomban, ami itt már jóval a hungarikumtörvény megszületése előtt megkezdődött, köszönhetően a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítványnak. Horváth Zsolt kuratóriumi elnök jelentős szerepet vállalt abban, hogy a közösségi alapú értékfeltárás mozgalommá váljon, és jogszabályként is megjelenjen. Számos önkormányzat, intézmény, civilszervezet kapcsolódott be a munkába, sokak tevékenysége országosan is példa értékű. Megyénk mára a hungarikummozgalom legaktívabb térsége, több mint száz településen jött létre helyi értéktár.

Vörösmarty Éva, a megyei közgyűlés alelnöke, a megyei értéktár korábbi elnöke elmondta, hogy a megyei értéktárbizottsághoz ötéves fennállása óta beérkezett 165 javaslattételből 72 nemzeti érték került be a megye kincsestárába, különböző szakterületi kategóriákban. Megyénk meghatározó szerepet tölt be a nemzeti értékek számát és ezen értékeknek a nemzetre való hatását tekintve.

A megyei értéktárba idén bekerült tizennégy érték – az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar, a reformkor balatonfüredi hagyományainak és értékeinek megőrzése, ápolása, a Jókai Mór-emlékház, a mencshelyi Kossuth-kilátó és tanösvény, a mencshelyi vert csipke, Zsédenyi István evangélikus lelkipásztor gályarab-emlékműve, Lőw Lipót pápai rabbi, tábornok 1848-as beszéde, Röntgenfelvételek Pápán, a Pápai Jókai Kör, a pápai Berta család kaptafakészítő hagyománya, a Pápa-Tapolcafőn eredő Tapolca patak és forrásvidéke, Tapolcáról az Első Magyar Látványtár Kiállítóház, a Szilágyi Harangegyüttes, a Veszprémi Püspöki Könyvtár Kottatára és a kapcsolt dokumentumok – képviselői Papp Tamástól, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnökétől vehettek át oklevelet, plakettet. Majd Az én falum, az én városom című pályázat legjobbjai Baloghné Uracs Mariannától, az NMI Veszprém Megyei Irodájának vezetőjétől vehették át díjaikat. A műsor a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület táncaival zárult.

Pajak Károly polgármester virággal köszöntötte a 88 éves díszpolgárt, Varga Edénét, a falumúzeum megalapítóját Fotó: Laskovics Márió/Napló

A közösségi térben térségi amatőr művészeti csoportok mutatkoztak be, kerekasztal-beszélgetést tartottak a Bitva- parti települések polgármesterei, műhelybeszélgetésen ismertették a közösségi értékfeltárás jó gyakorlatait. Kísérőprogramként gasztronómiai értékek főzése, mesterségbemutatók, kézműves-foglalkozások, települési értékasztalok, értékőr-műhelysarok, hungarikumkvíz, filmvetítés a települési értékekről, és a Gerence Hagyományőrző Együttes táncházas műsora színesítette a rendezvényt, mely során Nyárád helyi értékeit is megismerhették az érdeklődők.

Pajak Károly polgármester közölte, nagy öröm és megtiszteltetés, hogy a közel ezerfős község láthatta vendégül a megye legjobb értékőrzőit. Nyárád sok épített és természeti értékkel büszkélkedhet, értéktárában többek között a templomok, régi síremlékek, temetői és útszéli keresztek, Nyulasi József népi fafaragó művész szobrai, vadászati kiállítás, világháborús emlékművek szerepelnek. A helyi fiataloknak próbálják átadni az értékőri hozzáállást. A faluvezető virággal köszöntötte a 88 éves díszpolgárt, Varga Edénét, a falumúzeum meg- alapítóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában