„nem lehet tudni, hogy mi lesz”

2018.12.13. 07:00

Gyurgyák János történész Balatonfüreden mutatta be legújabb kötetét

Gyurgyák János történész, szociológus az Osiris kiadó vezetője mutatta be legújabb kötetét november 30-án, a Blaha Lujza Hotel különtermében.

Kovács Erika

Gyurgyák János: Európa alkonya? Utak és tévutak az európai történelemben és politikában című könyvét mutatta be Balatonfüreden, a Hamvas Béla Asztaltársaság meghívására

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Hamvas Béla Asztaltársaság meghívására érkezett szerző elmondta, nagyon kevés alkalommal vállal előadást, hisz lekötik kiadói, írói tevékenységei, de az Asztaltársaság kérésének, miszerint mutassa be legújabb, Európa alkonya? Utak és tévutak az európai történelemben és politikában című könyvét, nem tudott nemet mondani, már csak azért sem, mert lévén nyarai nagy részét Alsóörsön tölti, tulajdonképpen hazajött.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Előadását három kérdés köré csoportosította: Európa múltja és identitása, az Európai Unió valódi tartalma és működése, illetve Európa jövője. Az előadó hangsúlyozta, hogy az értelmiségi gondolkodó, történész pozíciójából – mely alapvetően más, mint a politikus, vagy politológus helyzete- fogalmazza meg válaszait, politikai megoldásokat nem tud, és nem is akar javasolni. Így aztán rögtön leszögezte, hogy míg az első két kérdésnél határozott véleménye van, arra, hogy mit hoz a jövő, nem tud válaszolni. Európa identitásáról szólva neves történészek, Halecki, Danyilevszkij, Vico, Toynbee munkásságára hivatkozva járta körbe a kérdést: vannak-e jól körülhatárolható ismertetőjegyei az európaiságnak? Vannak-e közös gyökerei, tradíciói és értékei, és vajon melyek ezek?

Gyurgyák János: Európa alkonya? Utak és tévutak az európai történelemben és politikában című könyvét mutatta be Balatonfüreden, a Hamvas Béla Asztaltársaság meghívására
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Természetesen a keresztény vallás és a görög-római örökség jelenti a kiindulópontot, melyekből kibontható a többi Európára jellemző jellemvonás, például a szabadság, emberi méltóság, sokféleség. Szűcs Jenő régiós elméletét alapul véve, felhívta a figyelmet arra, hogy Európa és az Európai Unió nem ekvivalens fogalmak. S bár, mint jelezte, jóslásokba nem bocsátkozik, azért a szerző nem hagyta szó nélkül az unió politikai rendszerének alakulását sem. „Az Európai Unió politikai rendszerének és formájának meghatározása nem könnyű feladat. Nincs hagyományos fogalmi keretbe illeszkedő meghatározása, egy kentaur jelenség. Hogyan tudunk egyáltalán gondolkodni vagy véleményt formálni valami olyanról, amiről azt sem tudjuk, hogy micsoda?” – idézte John McCormick-ot.

Történészként úgy gondolja, hogy az egyre szorosabb egység, a konföderáció lehet jó út. Az előadás végén a közönség kérdéseire válaszolt a szerző, majd dedikálta kötetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában