Fókuszban a közeli értékek

2018.12.28. 07:00

Helytörténeti kiadványok településekről és épületekről

A Jókai Mór Városi Könyvtár két új kiadványáról, a Kincses Bakonyalja – Helyek a Pápai járásban, amelyeket érdemes megtekinteni című könyvről, valamint a 2019-es falinaptárról tájékoztatta a sajtót csütörtökön.

Laskovics Márió

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere, Szabó Rita könyvtáros és Hermann István könyvtárigazgató a kiadványok bemutatóján Fotó: Laskovics Márió/Napló

Hermann István igazgató elmondta, a könyv szerves folytatása a tavaly megjelent, s a járás templomait feldolgozó Az Úr csarnokainak. Ezúttal pedig egy-egy település jellegzetes épületeit igyekeznek bemutatni. Szerepelnek a kötetben egykori, már kihalt községek is, mint például Zsörk. Jövőre a kálváriákról terveznek könnyed útikönyvet kiadni.

Áldozó Tamás polgármester elárulta, néhány polgármesterrel alakítottak egy klubot – többek közt a kötet előszavát írt Völfinger Béla pápateszéri polgármesterrel –,mely keretében időnként megmutatják egymásnak saját településüket. Ennek köszönhetően más szemszögből láthatnak falvakat. Visszatérésre csábítóak a pápateszéri malmok, a nemesszalóki zsidó temető, a bébitemplom és tájház, vagy a gannai látnivalók. Megjegyezte, sajnos sokszor messzire tekintünk, elnézve a közeli értékek felett. A kiadvány viszont közelebb hozhat saját magunkhoz, utazásra ösztönözhet szomszéd környezetünkben.

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere, Szabó Rita könyvtáros és Hermann István könyvtárigazgató a kiadványok bemutatóján Fotó: Laskovics Márió/Napló

Szabó Rita könyvtáros, aki az igényes kivitelezésű, ősszel készült könyv szövegeit összeállította és a fotókat készítette, beszámolt róla, hogy élményekben gazdag volt az egy hónapos munka, amíg felkutatta és lefotózta a nevezetes helyeket, valamint kinyomozta, lejegyezte azok történetét. Közben megható sztorikat hallott, kedves emberekkel találkozott.

– Ahogy tapasztaltam, a legkisebb községben is van olyan hely, amit érdemes megőrizni emlékezetünkben. Az első rész a járás falvait, a második Pápa neves épületeit mutatja be a teljesség igénye nélkül, ismertetővel, színes képekkel – tette hozzá.

Az intézmény fotótárát kezelő könyvtáros felhívta a figyelmet, akinek birtokában vannak régi felvételek, információk már nem létező, vagy azóta megváltozott épületekről, kérik, hogy ossza meg a városi könyvtárral.

Hermann István megjegyezte, a kötet a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer finanszírozásában, a megyei könyvtár támogatásával jelent meg. A falinaptárt szintén Pápán és a járás falvaiban készült fotók díszítik. Mindkét kiadvány tipográfiai munkáit Nagy Zoltán grafikus végezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában