Az okostelefon mint fedezék

2018.12.22. 11:50

Születni a Facebookon – Megjelent Csukárdi Sándor novelláskötete

Két hete jelent meg Csukárdi Sándor pápai kötődésű színész, író első novelláskötete, amely a modern, digitális kor emberekre gyakorolt káros hatásait járja körül.

Laskovics Márió

Csukárdi Sándor színész, író első, frissen megjelent novelláskötetével

Fotó: Laskovics Márió/Napló

„Ezek a mai fiatalok…”, „bezzeg a mi időnkben…” – halljuk szinte naponta az idősebb generációtól. Na de valóban változnak az értékrendek, és ha igen, milyen irányba, vagy csak megfeledkezünk saját fiatalságunk értékrombolásairól? Fennmaradnak-e az általános értékek, vagy mindent átalakít, esetleg lerombol napjaink fogyasztóközpontú társadalma, a reklám, az internet, a kötelező divat? Észrevesszük-e még egymást? Érdeklődünk-e még igazán egymás felől? Képesek vagyunk a közvetlen kommunikációra? Kezdeményezünk-e még beszélgetést egy idegennel a buszon, a vonaton? Valóban elidegenedünk? – ezekre a kérdésekre keresi a választ a főként a Szó és Kép Színpad vezetőjeként közismert Csukárdi Sándor színész, író a most megjelent, Születni a Facebookon című novelláskötetében.

Csukárdi Sándor színész, író első, frissen megjelent novelláskötetével Fotó: Laskovics Márió/Napló

A tizennégy, zömében az utóbbi két évben keletkezett és különféle irodalmi pályázatokon megmérettetett írást tartalmazó könyv azon többszörösen díjnyertes novellája után kapta a címét, amely leginkább kapcsolódik a fő témakörhöz, vagyis az elektronikai, informatikai eszközök széthúzó, elidegenítő hatásához, és amely arról szól, hogy az idősebb generációt is megfertőzi az informatika, a digitalizáció szelleme.

– A minap hangversenyen a mellettem ülő fiatal hölgy folyamatosan a telefonját bíbelte. Persze hallotta a zenét, de közben másra koncentrált. Ennyire elvonz minket a virtuális, hamis valóság. Aminek vannak előnyei is, ezért a könyvben sem foglalok egyértelműen állást. Az internet, az okostelefon hasznossága vitathatatlan, de vajon mennyi minden mást vesz el tőlünk, és mennyire van köze az elidegenedő világhoz, amit napi szinten tapasztalok. Egymás mellett ülünk, de telefonon csevegünk. Nem kezdeményezünk beszélgetést közösségi helyeken, sőt a kütyüket egyfajta fedezékként, barikádként használva bujkálunk egymás elől – jegyezte meg.

Ilyen problémákat világítanak meg az abszurd, szatirikus jellegű csattanós novellák, melyek közt találunk például az internetes gyermekzaklatás témáját érintőt, az egyszer használatos autók gyárában a munkaerőhiány és a felhalmozott termelés miatti örökmozgó műszak bevezetéséről szólót, vagy a legfrissebbet, a Barátom Iphone címűt, amely arról szól, hogy elmegy mellettünk a világ, miközben a képernyőt bámuljuk.

– Egy fiatal lányról szól, akinek a babája, a cicája, majd a padtársa helyett a mobiltelefonja válik a legjobb barátjává, mert megmutat neki mindent, kitárja előtte a világot. Vele szerez munkát, férjet, egy nap azonban otthon felejti, és a GPS nélkül eltéved. Ekkor döbben rá, hogy a saját városát sem ismeri, mert mindig a telefont nézte – mesélte a szerző.

– Van egy kakukktojás a kötetben, a Borozgatánk apámmal. Ellenpontként talán azt az értékrendet mutatja, amit jó megőrizni. Ez inkább realisztikus, családi, a régi értékrendet képviselő novella, míg a többiben azért ott rejlik a társadalomkritika. A rövid írások könnyed, humoros, elgondolkodtató és talán nevelő olvasmánynak ígérkeznek két facebookozás között, vagy épp a vonaton, ha már beszélgetni nem akarunk. Tervezek tartani hivatalos, előadással egybekötött könyvbemutatót – ajánlotta a saját illusztrá­cióival ellátott kötetet Csukárdi Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában