a magyar kultúra napja

2019.01.25. 11:00

Budai László kapta a nívódíjat a várpalotai ünnepségen

Budai László helytörténész, a Krúdy Gyula Városi Könyvtár vezetője vehette át idén a Szelestey László-nívódíjat a magyar kultúra napján rendezett városi ünnepségen, a Thury-várban.

Szabó Péter Dániel

Budai László helytörténész veszi át az elismerést Campanari-Talabér Márta polgármestertől

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

– Olyan nemzet a magyar, amelyet régen tépett a balsors, kultúráját mégis a legnagyobb, legvéresebb elnyomatás idején is képes volt átmenteni a túlsó partra. Nyelvünk, irodalmunk, zenénk, táncaink, képzőművészetünk, népviseletünk, szokásrendszerünk, vallásunk, gasztronómiánk, építészetünk, jogrendünk és sportjaink, kultúránk mindahány eleme újra és újra főnixként támad fel halottnak hitt poraiból – mondta el köszöntőjében Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere. A hagyományokhoz híven képzőművészeti tárlat is nyílt a kultúra napja alkalmából. Ezúttal a 45 éves Városi Képző- és Iparművészeti Gyűjteményből válogatott kiállítással tisztelgett az ünnep előtt a település. A tárlatot Koncz József emlékének ajánlották a szervezők, hiszen a gyűjtemény keletkezésének története elválaszthatatlan az ő személyétől. Sárvári Zita esztéta, kortárs kurátor nyitotta meg a rendezvényteremben nyílt kiállítást.

Budai László helytörténész veszi át az elismerést Campanari-Talabér Márta polgármestertől Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

– A várpalotai gyűjtemény fontos kultúratörténeti kordokumentum. Olyan egyedi tulajdonságokkal rendelkező, önkormányzati tulajdonban lévő közgyűjtemény, amely unikális a magyar muzeológia körében – hangsúlyozta Sárvári Zita.

A magyar kultúra napja alkalmából kitüntetések átadására is sor került. Elismerő oklevelet vehetett át Sándor Zsuzsanna és Gulyásné Reiff Mónika (mindketten a PSZC Faller Jenő Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája pedagógusai) az iskola és a város kulturális tevékenységében végzett magas színvonalú szakmai munkája és elhivatottsága elismeréseként, valamint Bátor Ferencné a kultúra területén nyújtott aktív, példaértékű és áldozatkész tevékenységéért.

Csendes csodák címmel Hűvösvölgyi Ildikó színművész adott műsort a Thury-várban Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Várpalota város önkormányzati képviselő-testülete Szelestey László-nívódíj kitüntetést adományozott Budai László helytörténész, a Krúdy Gyula Városi Könyvtár vezetője részére Várpalota kulturális életében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként. A díjat Campanari-Talabér Márta polgármester adta át a kitüntetettnek a várban.

A rendezvény zárásaként Hűvösvölgyi Ildikó színművésznő és Csáki András gitárművész adott ünnepi műsort Csendes csodák címmel a Thury-vár rendezvénytermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában