Vastaps a diákoknak

2019.01.30. 07:00

Két Örökség díjat adtak át a magyar kultúra napján

A településen méltó módon ünnepelték meg a magyar kultúra napját az Eötvös Károly Művelődési Házban. Átadták az Örökség díjat, az általános iskola diákjai pedig színdarabbal kedveskedtek a nézőknek.

Szendi Péter

Földesi Éva, Mihalcsik Márta, Szuper Miklósné, Vörösmarty Éva, Némethné Bécsi Viola és Hebling Zsolt Fotó: Szendi Péter

A zsúfolásig megtelt színházteremben Hebling Zsolt polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében hangsúlyozta, hogy Alsóörsön régóta közös, fontos, nagy becsben tartott esemény a magyar kultúra napja, amely nemzeti imádságunk, a Himnusz születésének a napja. A magyarság ünnepe, határon innen, és a világ minden részén, határon túl, az összetartozás jegyében, lényegében hálaadás és tisztelet ezredéves múltunkért.

Ezután Szuper Miklósné Gránátalma díjas népi iparművész, az Alsóörsi Csipkeműhely vezetője köszöntötte a hallgatóságot.

– Az ünnepet nemcsak a naptárban írjuk piros betűkkel. Az élet gazdagabb lesz, ünnepibb és emberibb, ha megtöltjük a hétköznapok néhány percét a rendkívülivel, az ünneppel. Az ünnep az élet rangja. Ünnepelni jöttünk ma össze, ünnepeljük a magyar kultúra napját, és ünnepelünk, mert Örökség díjat adunk át.

Földesi Éva, Mihalcsik Márta, Szuper Miklósné, Vörösmarty Éva, Némethné Bécsi Viola és Hebling Zsolt
Fotó: Szendi Péter

 

Az Alsóörsi Csipkeműhely által alapított Örökség díjat idén Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke, a megyei értéktárbizottság elnöke, valamint Mihalcsik Márta, a Veszprém megyei irodájának vezetőhelyettese, módszertani referense vehette át Szuper Miklósnétól, a csipkeműhely vezetőjétől és Hebling Zsolt polgármestertől. Mindketten meghatódottan vették át az elismerést. A laudációkban megemlítették, hogy Vörösmarty Éva elnökségének idején került fel a megyei értéktárba a Balaton-felvidéki vert csipke és a permi vörös homokkő, amelyek a községnek és a térség kultúrájának meghatározó, fontos és jellegzetes kincsei. Alsóörsiként és döntéshozóként is fontosnak tartotta és segítette a település fejlesztési céljainak megvalósítását. Mihalcsik Márta pedig fáradhatatlanul írja a pályázatokat, amelyek segítik a községek hímzőköreinek működését, és amelyek lehetőséget adnak arra, hogy színvonalas kiadványok formájában bemutassák a helyi értékeket. Nagy szerepet vállalt Alsóörs ilyen jellegű tevékenységében, jelenleg a Hungarikum pályázat keretében készül az Alsóörsi Csipkeműhelyt bemutató könyv, de küldetésének tekinti a határon túli magyar értékek feltárását is a Zoboralján.

A díjak átadása után tartották Molnár Ferenc A doktor úr című darabjának a bemutatóját az Endrődi Sándor Református Általános Iskola színjátszó csoportjától. A közönség vastapssal honorálta a diákok szereplését. Az előadás végén a szereplők egy Oscar-szoborral lepték meg Novákné Juhász Andreát, a darab rendezőjét, ugyanígy tett Mészáros Károly, az általános iskola igazgatója is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában