A minőséget népszerűsítették

2019.01.14. 20:06

Kiállítás keretében mutatják be a Balaton-part díjazott épületeit

Közel két éve a Veszprém Megyei Önkormányzattól indult el a Balatoni Szövetséghez az a javaslat, hogy kerüljön sor Az Év Balatoni Háza pályázat kiírására. Mindez a tavalyi évben megtörtént, a Nők a Balatonért Egyesülettel karöltve.

Szendi Péter

A látványos kiállítás január 25-ig tekinthető meg Alsóörsön Fotó: Szendi Péter

– A felhívás célja a minőségi építészet népszerűsítése, megismertetése a tágabb közönséggel, figyelemfelhívás a Balaton környezetében épített példaértékű épületekre. Az Év Balatoni Háza 2018 díjra lakóházzal, középülettel és gazdasági és üdülőépülettel lehetett pályázni. Több kiváló pályamű is beérkezett, melyet szakmai zsűri bírált el – tudtuk meg Fabacsovics Zoltán megyei főépítésztől.

A pályaművek előminősítését követően a zsűri tíz munkát választott ki helyszíni szemlére, és ezek alapján hozta meg a döntését. A középület kategória nyertese az alsóörsi Marina kikötőépület és hotel lett. A Balatoni Szövetség különdíját a csopaki Schieszl-pince gazdasági épülete kapta, míg a lakóépület kategória nyertese a dörgicsei Portushome lett. Egy fonyódi nyaraló az üdülőépület kategória győztese, míg a Nők a Balatonért Egyesület különdíját egy dióligeti lakóház kapta meg. A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját a Tihanyi Vitorlás Iskola szerezte meg.

Fotó: Szendi Péter

Az Eötvös Károly Művelődési Házban vándorkiállításra került sor. Itt mindenki megcsodálhatta a különleges épületeket. A tárlatot Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének az alelnöke nyitotta meg.

– Amikor a kezdeményezést megtettük Az Év Balatoni Háza pályázatra, javaslatunkat három pillérre helyeztük. Egyrészt legyen a közelmúltban elkészült épületeknek nemes versengésük, ahol az elmúlt években megvalósult épületek tervezői nevezhessék be megépült alkotásaikat; másrészt a beérkezett pályaműveket szakmai zsűri értékelje, melyben helyet kell kapniuk a három balatoni megye építészkamaráinak; harmadrészt a jó példák, jó gyakorlatok bemutatásra kerüljenek, hívjuk fel a figyelmet a minőségi építészetre. A zsűri szakmai összetétele megkérdőjelezhetetlen, hiszen az öt szakmai és két civil szervezet delegáltjaiból álló bírálóbizottság elnöke Füleky Zsolt építészetért és építésügyért felelős helyettes államtitkár lett.

A látványos kiállítás január 25-ig tekinthető meg Alsóörsön Fotó: Szendi Péter

Hebling Zsolt polgármester örömét fejezte ki, hogy a megyeháza után Alsóörs adhatott otthont legelőször ennek a nívós kiállításnak, egyben gratulált az alsóörsi Marina kikötőépület és hotel tulajdonosainak, a tervezőnek és mindazon személyeknek, akik megálmodták és létrehozták ezt a csodálatos épületet.

A kiállítás január 25-ig tekinthető meg, utána Csopakon, majd februárban Tihanyban, márciusban pedig Dörgicsén lesz látható.

A díjazott épületek hely- színein túl más településekkel is történtek már előkészületek, Balatonalmádi, Balatonfűzfő és Balatonkenese polgármestere is jelezte már, hogy szívesen fogadja a kiállítást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában