Égből érkező bátor harcosok

2019.01.26. 07:00

Kiállításon idézte fel egykori vezetője emlékét a pápai honismereti kör

Az MH Pápa Bázisrepülőtérre látogatott a Várostörténeti Honismereti Kör, hogy korábbi elnöke, Huszár János tiszteletére a magyar ejtőernyőzés történetével ismerkedjen meg.

Laskovics Márió

Az MH Pápa Bázisrepülőtérről Gyeginszky Andor főhadnagy beszélt a kör tagjainak a csapatmúzeumban

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A pápai Várostörténeti Honismereti Kör januári alkalmán az MH Pápa Bázisrepülőtérre szervezett kirándulást szerdán, melyhez a bázisreptér buszt is biztosított. Mintegy harminc érdeklődő tekintette meg a százéves magyar katonai ejtőernyőzés alkalmából nyílt Honvéd ejtőernyős vadász, az ország első katonája… című vándorkiállítást, illetve a bázisreptér történetét bemutató csapatmúzeumot.

Az MH Pápa Bázisrepülőtérről Gyeginszky Andor főhadnagy beszélt a kör tagjainak a csapatmúzeumban Fotó: Laskovics Márió/Napló

Vasáros Ildikó őrmester elmondta, a kronológiailag felépülő vándortárlat Győrből érkezett Pápára, és az ország szinte valamennyi alakulatához eljut. Mint megtudtuk, a magyar katonai ejtőernyőzés történeti előzményeit foglalja össze, illetve jelenébe enged betekintést hat nagyméretű tablón, elsősorban a civil közönség számára röviden összefoglalva az elmúlt 100 év eseményeit, kiemelve vitéz Bertalan Árpádot, a fegyvernem megteremtőjét, az első ejtőernyős alakulat megszervezőjét, aki annak kiképző parancsnoka lett előbb Szombathelyen, majd Pápán. Illetve Kis Zoltán honvéd alezredesről is olvashatunk, aki szintén a magyar katonai ejtőernyőzés egyik megteremtője volt. 1938-ban fiatal hadnagyként került a Bertalan Árpád által szervezett ejtőernyős kísérleti keretbe és azzal együtt Pápára. Egykori Deák utcai lakóházán emléktábla őrzi nevét.

Annak idején Pápán állították fel az első hazai hivatalos ejtőernyős alakulatot, melynek történetét a honismereti kör korábbi elnöke, Huszár János helytörténész kutatta.

Ez, valamint az a tény, hogy a 2017-ben elhunyt jeles tanár­egyéniség, lokálpatrióta huszonöt éve indította el diákok számára a Szűkebb pátriánk elnevezésű helytörténeti előadás-sorozatot, adta az apropóját a reptéri látogatásnak. Ekképp állandó kutatóterületén, a pápai reptéren emlékeztünk meg János bácsiról – árulta el Váminé Molnár Emma körvezető.

Gyeginszky Andor főhadnagy, kommunikációs tiszt úgy tájékoztatott, hogy a kiállítás a Magyar Ejtőernyős Szövetség és a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége kezdeményezésére, a Honvédelmi Minisztérium támogatásával, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai irányításával készült a 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat részeként. A pápai bázisreptéren január végéig bárki számára megtekinthető – előzetes regisztrációt követően.

A főhadnagy az MH Pápa Bázisrepülőtér történetéről a reptér múzeumában beszélt, valamint válaszolt a kör tagjainak felmerült kérdéseire.

Vida Béláné egyesületi tag meglepetten és meghatottan látta a múzeumban viszont fényképről 1988-ban elhunyt férjét. Mint mondta, több évtized után látogatott ki ismét a reptérre, s nem volt tudomása róla, hogy férje egykori ugrókönyvét is kiállították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában