Kék bajuszos férfiak fotói

2019.02.05. 07:00

A rákellenes világnap apropóján nyílt tárlat a pápai múzeumban

Az időben felismert betegségek nagyobb eséllyel gyógyíthatók, ezért figyeljünk oda magunkra és másokra is – ezt a nemes ügyet hirdeti az Együtt az egészségért fotótárlat.

Laskovics Márió

Mayer Zseraldin a főszervező beszélt a nemes kezdeményezésről. A háttérben a Syringa együttes Fotó: Laskovics Márió

Együtt az egészségért címmel nyílt fotókiállítás a rákellenes világnaphoz kapcsolódóan múlt szombaton a Kékfestő Múzeumban. Mayer Zseraldina főszervező köszöntötte a megjelenteket, és összefoglalta a kezdeményezést. Mint elmondta, októberben kezdték kampányukat a mellrák elleni harc jegyében. Fotók készültek, sarkukban a remény szalagjával, és pozitív hangvételű, a küzdelemhez erőt adó idézetekkel. Szabó Szilárd fotóssal létrehoztak egy Rózsaszín szalag – Pápa nevű közösségi oldalt, ahova az elkészült fényképek mellé hasznos információkat tartalmazó cikkek kerültek fel a betegség megelőzésével kapcsolatban. Felhívta a figyelmet a mammográfiai szűrés fontosságára: 40–50 év között kétévente, 50 felett évente ajánlatos a vizsgálat.

A főszervező felidézte, novemberben a nemzetközi Movember mozgalomhoz csatlakozva a férfibetegségek szűrését, a prosztatarák megelőzését „reklámozták”. A Növessz bajuszt, ments meg egy manuszt! szlogen alapján bajuszos, szakállas, borostás férfiak jelentkezését várták, szintén ingyenes fotózásra. Eme – Szabó Szilárd által készített – idézettel és kék bajusszal ellátott tíz fotót állították most ki a Kékfestő Múzeumban.

Mayer Zseraldin a főszervező beszélt a nemes kezdeményezésről. A háttérben a Syringa együttes Fotó: Laskovics Márió

Hozzátette, egyszerű vérvizsgálattal megállapítható a prosztataspecifikus antigén szintje, aminek megemelkedett állapota betegséget jelezhet. Az idejében felismert prosztatarák jó eséllyel gyógyítható. Hangsúlyozta, fontos a megelőzés, az odafigyelés, törődjünk magunkkal és másokkal is. Ehhez a családnál nincs nagyobb motiválóerő. Sok mindent megoldhatunk, ha együtt vagyunk.

– Több mint tíz éve az endometriózis nevű betegséggel küzdöttem, és akkoriban úgy éreztem, hogy ez egy szégyellni való dolog. Pedig nem az. Utána a Jóisten adott két gyereket, pedig kevés esélyem volt rá. Most jutottam el idáig, hogy szeretném ezt viszonozni, s tapasztalataimat arra fordítsam, hogy valami jót tegyek általuk. Járjunk rendszeresen szűrővizsgálatokra – árulta el az ötlet kapcsán Mayer Zseraldina.

A megnyitón közreműködött Gelencsér-Werli Bálint, Veilandics Korina és Amira verssel, a Syringa együttes Dés László Vigyázz rám című dalával, Hollenczerné Balogh Ilona gyöngyfűzés-foglalkozással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában