ifjú pápai fizikusok

2019.02.08. 07:00

A türrösök győztek az energetikai vetélkedőn

Ismét, immár hatodik alkalommal lett a legeredményesebb a Türr István Gimnázium az Energetikai Szakkollégium országos tanulmányi versenyén.

Laskovics Márió

Szilos Attilla felkészítő tanár, és az országos győztes Saját válasz 2.0 csapat: Endrész Balázs, Tafferner Zoltán és Mészáros Márton

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Türr István Gimnázium Saját válasz 2.0 nevű csapata országos első helyezést ért el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai szakkollégiuma középiskoláknak szervezett idei tanulmányi versenyén. A háromfős, Endrész Balázs, Mészáros Márton, és Tafferner Zoltán végzős és harmadik évfolyamos diákok alkotta csapaton kívül a gimnázium három másik csapata szintén bejutott a tíz legjobb közé – tudtuk meg Szilos Attila matematika-fizika szakos tanártól.

Szilos Attilla felkészítő tanár, és az országos győztes Saját válasz 2.0 csapat: Endrész Balázs, Tafferner Zoltán és Mészáros Márton Fotó: Laskovics Márió/Napló

A felkészítő pedagógus beszámolt róla, a gimnáziumban évtizedes hagyomány, hogy elindulnak ezen a háromfordulós vetélkedőn. Idén hat csapattal képviseltették magukat a száz között, melyből négy a tízcsapatos döntőig jutott. Így tulajdonképpen a pápai intézmény büszkén jelentheti, hogy ismét a legeredményesebb középiskolaként szerepelt a versenyen, immár hatodszorra.

– Azért tartjuk fontosnak ezt a versenyt – amelyen 2013-ban és 2016-ban szintén győztünk, három alkalommal második, ötször pedig harmadik helyezést értünk el – mert ezáltal a gyerekek kipróbálhatják a fizikai ismereteiket a gyakorlati életben. A tíz év alatt talán annyi változott, hogy a megújuló energiaforrások használta elterjedtebb lett. A felkészülés során rengeteg videót néztünk meg, feladatokat oldottunk meg, erőműtípusokat hasonlítottunk össze, atomfizikával foglalkoztunk. Az első fordulóban tesztet kellett megoldani, a másodikban egy családi házat terveztünk meg energetikai szempontok mentén, s ezt a tervet prezentálni kellett a január 31-én, és február 1-jén megrendezett döntőben – mondta el Szilos Attila.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Tafferner Zoltán végzős csapattag hozzátette, tavaly harmadikak lettek. Azért tartja jó versenynek, mert a tudás és a tapasztalat helyett inkább a tehetséget méri fel, és mert laborgyakorlatot tartalmaz. A budapesti döntő keretében egy villamosmérnöki alállomást is megtekintettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában