Öt műtárgycsoport látható a tárlaton

2019.02.14. 21:03

A városi múzeum legújabb szerzeményeiből nyílt kiállítás Tapolcán

A városi múzeum új, az utóbbi két évben kapott szerzeményeiből nyílt kiállítás a napokban a Wass Albert Könyvtár és Múzeum könyvtári épülete földszintjén.

Tóth B. Zsuzsa

A Városi Múzeum elmúlt két évben szerzett darabjaiból nyílt kiállítás a könyvtár földszintjén

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Décsey Sándor igazgató elmondta a megnyitón, hogy a két év alatt harmincan adományoztak különféle tárgyakat a múzeumnak. Többnyire néhány száz darabot, hárman pedig nagy tárgyegyütteseket. Utóbbiakat még nem dolgozták fel, és külön-külön is megérdemelnek később önálló kiállítást majd.

A városi múzeum elmúlt két évben szerzett darabjaiból nyílt kiállítás a könyvtár földszintjén Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Hangodi László főmuzeológus azokról a tárgyakról beszélt, amelyek a kiállításon láthatók május végéig. – Öt műtárgycsoportból rendeztük a tárlatot. Az iskolatörténeti anyagban láthatók egyebek mellett elemi népiskolai bizonyítványok, iskolai évkönyvek, szemléltetőeszközök. Például tolófedeles, fából készült tolltartó, tintatartó üveg, uzsonnás bőrtarisznya. A két világháború közötti tapolcai mindennapok tárgyi emlékei is jelen vannak, mint például egy rézmozsár, vagy a likőrös üveg az egykori sümegi Ramassetter likőrgyárból. A tapolcai kézműipar emlékeit mutatják be a fás szakma mindennapi használati, épület- és bútorasztalosi eszközei. Gyaluk, gyorsszorítók gyarapítják a műtárgygyűjteményt mostantól. Történelmi és modern militáriákat szintén bemutat a tárlat, korabeli fotográfiák, dokumentumok rajzolják meg a tiszti életpálya útját. Pompás fegyverzettörténeti eszköz az 1861-es feliratú osztrák–magyar gyalogostiszti kard, és értékes tárgyegyüttes a tüzér törzstiszti felszerelés az 1990-es évek első feléből – mondta.

A kiállítás május 31-ig látogatható a könyvtár nyitva tartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában