civil fórum

2019.02.26. 16:00

Az EKF 2023 projektről hangzott el előadás a megyei könyvtárban

Az Európa Kulturális Fővárosa projektről telt ház előtt tartott tájékoztatót Mészáros Zoltán, az EKF-et koordináló Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-termében.

Jákói Bernadett

Civil szervezetek szerepvállalása, és az önkéntesség az EKF pályázatban nagy hangsúlyt kapott

Fotó: Jákói Bernadett

A Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnökének, Márkusné Vörös Hajnalkának a felkérésére Mészáros Zoltán beszélt a pályázat előzményeiről és a tervekről. Ismertette a veszprémi regionális (Bakonyalja – Veszprém – Balaton) pályázat koncepcióját kifejező logót, Gerhes Gábor Munkácsy-díjas képzőművész alkotását, tájékoztatott a pályázat elkészülésének hátteréről, főbb lépéseiről.

Nagy hangsúlyt kapott az EKF-pályázatban a civil szervezetek szerepvállalása és az önkéntesség Fotó: Jákói Bernadett

Az először angol nyelven megfogalmazott pályázat kulcsszava: beyond, magyar fordításban: túl(lépni). Túllépni önmagunkon és beszállni az európai jövő versenybe, túllépni közönyösségen, passzivitáson, túllépni Veszprém és a régió különállásán, ami attitűdváltásként is értelmezhető. Cél megtalálni egész évre a pezsgést, a fiataloknak vonzó várost teremteni, megtanulni új közösségek építését, üzleti rövidlátás helyett innovációt megvalósítani, biztosítani a balatoni kultúrtáj védelmét, javítani az életminőséget kulturális eszközökkel – hangzott el az ismertetőn.

A tájékoztatón részt vevő civileket az foglalkoztatta leginkább, hogy milyen formában kapcsolódhatnak be a pályázat programjának megvalósításába. Mészáros Zoltán a legfontosabb feladatnak az önkéntesség rendszerének kiépítését tartotta – ez mindenképp az első két év egyik legfontosabb lépése kell, hogy legyen. Itt nem csak a konkrét EKF-aktivitásokhoz kapcsolódó (pl. rendezvények önkéntesei, vendégkísérések) önkéntességről van szó, hanem arról is, hogy a civilekkel, iskolákkal, egyetemmel együttműködve szeretnének majd egy olyan rendszert kialakítani, amelyen keresztül ők is jobban meg tudnak szólítani önkéntes közreműködőket. Ennek a kialakítása nem történhet meg a civil szervezetek bevonása nélkül, mert igazából az ő formális/informális koordinátori szerepük kulcsfontosságú lesz ebben. A cél, hogy a rendszer 2023 után is működő, lehetőség szerint önműködő legyen.

Konzultáció keretében további kérdések, ötletek, javaslatok merültek fel a közeljövő projektjeinek tervezésével kapcsolatosan, elhangzott a kapacitásfejlesztési program, de tervben van egy kisprojekt-finanszírozási rendszer kidolgozása azoknak a projekteknek a támogatására, amiknél mindig csak az a kis pluszpénz hiányzott. Ez reálisan 2021-ben indulhat be – tájékoztatott Márkusné Vörös Hajnalka, a meghívó szervezet elnöke, a program moderátora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában