a metszés három aranyszabálya

2019.02.26. 11:00

Kiskerti teendőkről tartottak előadást a pápai Gyurátz Körben

A negyvenhárom éves Kertbarát Népfőiskolát, illetve a tavaszi metszésmódokat Solymosi János elnökhelyettes mutatta be a pápai Gyurátz Körnek.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör hétfői összejövetelén, Polgárdi Sándor esperes igei köszöntője után Solymosi János, a pápai Kertbarát Népfőiskola elnökhelyettese mutatta be az 1975 óta a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ közösségeként működő csoportot, valamint tartott előadást a kiskertekben végzendő legfontosabb tavaszi teendőkről az evangélikus látogatóközpontban. (Előzetesünkben tévesen szerepelt a Tapolcafői Kertbarátkör, az érintettektől elnézést kérünk.)

Polgárdi Sándor esperes és Solymosi János, a pápai Kertbarát Népfőiskola elnökhelyettese a Gyurátz Körben Fotó: Laskovics Márió/Napló

Solymosi János 1987-ben lett tagja Kertbarát Népfőiskolának, amikor lakótelepi lakásából kertes házba költözött. Mint mondta, öt évre választják meg az öttagú vezetőséget: az elnököt, az elnök-helyettes-titkárt, a pénztárost, és két további elnökségi tagot. A vezetőség felméri a tagság igényeit, és megalkotja az éves munkatervet. A zömében 50 év feletti férfiakból álló, jelenleg mintegy negyven főt számláló tagságot nagyon érdekli a szőlészet, borászat. Heti, főleg e témakörű – ám egyéb kertészeti, valamint egészségügyi szintén adódik – előadásaik végén előszeretettel kóstolják meg egymás borait, közösségépítő jelleggel.

Előadása második részében Solymosi János rátért a tavaszi kerti munkákra, kiemelve a metszéseket. A különféle gyümölcsfák eltérő módú metszése kapcsán elmondta, majd segédeszközein a gyakorlatban is megmutatta, hogy három általános aranyszabály létezik. Először is meg kell tanulni, hogy egy fán mi a rossz (például ha egy ág a fa közepe irányába növekszik), majd ezt a káros hajtást kell legelőbb kivágni, a harmadik pedig csupán az, hogy ne féljünk ennek lemetszésétől.

Az előadó röviden szót ejtett még a talajmunkákról, a tápanyag-utánpótlásról, illetve az ültetésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában