Helyi kultúra

2019.02.26. 07:00

Látványos cirkuszi bemutató a révfülöpi esten

A XXIX. Téli esték programsorozat előadásán Uray Péter koreográfus a drámai művek mozgás- és cirkuszszínpadra való adaptálásáról beszélt, bizonyítva, hogy a cirkuszművészet valóban mint új művészeti ág van jelen már napjainkban.

Tóth B. Zsuzsa

A révfülöpi estet a Fővárosi Nagycirkusz tehetségeinek bemutatója színesítette Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az előadó bejátszásokkal támasztotta alá mindezt, részleteket mutatott be a Fővárosi Nagycirkusz Rómeó és Júlia című cirkuszszínházi előadásából. Választ keresett arra a kérdésre, hogy ma miként keresik a darabok, a rendezők az utat cirkuszművészetben. Amint elmondta, a rendezés során nagy kérdés volt, hogy mozgásszínpadon hogy lehet előadni a darabot úgy, hogy a néző értse és érezze, ami a drámában van. – Kérdés volt, hogy miként tudom lefordítani a nézők számára Shakespeare drámáját. A mozgás kulcsszerepet kapott, hiszen választ ad a két, ebben az esetben legfontosabb kérdésre, hogy mi történt, és hogy mit érez a szereplő – mondta Uray Péter.

Az esten kiderült, hogy a színházban mindaz, amit a színész teste sugároz, az az érzékeinkre hat. A cirkuszszínpadon a táncművészetben azonban szavak nélkül, pusztán koreográfiával, zenével, fényekkel, jelmezzel kell elmondani a történetet, bemutatni érzéseket, vagy éppen halált. Utóbbit a darab példa értékűen adja át a nézőknek. Uray leszögezte, hogy az artistaművészet aktív, fizikális, szép művészet. A cirkuszművészet egyik nagy titka pedig, hogy az előadó olyat csinál, amire a néző nem képes.

A révfülöpi estet a Fővárosi Nagycirkusz tehetségeinek bemutatója színesítette Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– Amikor táncot nézünk, azt érezzük, mintha a táncos testében lennénk, amikor zenét hallgatunk, azt érezzük, ami ott van bennünk. Amikor az artistát nézzük, nagy bátorságot érzünk. Az artista művészetben mindig jelen van a veszély és annak legyőzése. Átlépi a határt, amit a civil ember meg sem közelít. Amikor átlépi, elképesztő energia szabadul fel a nézőben – mondta. Az előadáson fény derült a zene kulcsszerepére is a cirkuszművészetben, hiszen egy artistaszám, egy mutatvány más értelmet nyer drámai zenével, és mást egy csinnadrattával.

Az est vendége, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár elmondta, hogy hazánk azon ritka európai országok közé tartozik, amelyeknek van állandó cirkusza, valamint komoly a cirkuszművészeti tradíciója. Az egész világból jönnek hozzánk cirkuszművészetet tanulni, erre büszkék lehetünk. A mai modern cirkusz azonban a színház elemeit használja inkább, mint hogy állatokat mutasson be. Üzeneteket közvetít a szórakoztató elemek helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában