A bölcsesség szerelmese

2019.03.23. 07:00

Hamvas Béla szellemét idézték meg füredi emlékhelyénél

Hamvas Bélára, a 20. századi magyar irodalom és bölcselet egyik kiemelkedő személyiségére emlékeztek Balatonfüreden pénteken.

Kovács Erika

Ildikó Síposová az emlékest megnyitóján

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Tagore sétánynál levő emlékhelyen az Ifjúsági Fúvószenekar teremtett az alkalomhoz illő hangulatot Knizner István vezényletével. Cserép László, a Hamvas Asztaltársaság titkára köszöntőjében arról beszélt, hogy minden évben lefordítanak egy részletet Hamvas Béla Fák című esszéjéből, amit ennek köszönhetően ez idáig már nagyon sok nyelven olvastak fel az emléknapok alkalmával.

Ildikó Síposová az emlékest megnyitóján Fotó: Penovác Károly/Napló

Ildikó Síposová, a Szlovák Kulturális Intézet igazgatója egyebek mellett felidézte, az eperjesi születésű Hamvas Béla Pozsonyban töltötte gyermek- és ifjúkorát, prózaíró, gondolkodó, filozófus, a bölcsességek szerelmese. Életét befolyásolták a 20. század viharos eseményei, amelyek formálták személyiségét. Ebből adódóan műveiben szeretettel, hatalmas filozófiai adottságokkal, művészi tehetséggel, játékos, ironikus és szentimentális nyelvezettel írt, üzenetei gondolkodásra késztetik az olvasót, aki gyakran az örök diák szerepében találja magát. Az igazgató kitért arra is, hogy kiemelten jó a magyar–szlovák kapcsolat, melynek gyökerei éppolyan mélyek, mint a fáké. – Szlovákia tovább szeretne menni ezen az úton, amely, meggyőződésem szerint mindkét ország, illetve állampolgárai érdekét szolgálja – hangsúlyozta az igazgató.

– Itt állunk a fa, víz, szív hármasságban – mondta Szőcs Géza költő, miniszterelnöki tanácsadó, a Hamvas Asztaltársaság tiszteletbeli elnöke, majd Faludy egyik, a Koloska-völgyet, és az ottani fákat idéző művével emlékeztetett, hogy Füred és környéke sokakat megihletett.

A köszöntők után Török Csanád helyi diák magyarul, Benyó Iván pedig szlovákul olvasott fel egy részletet Hamvas Béla Fák című esszéjéből, majd Bóka István polgármester, a rendezvény védnöke és Hári Lenke alpolgármester koszorút helyezett el az emlékhelyen.

Hamvas Béla megidézését a Blaha Lujza étteremben folytatták, ahol A teljesség felé – Weöres Sándor és Hamvas Béla címmel Kenyeres Zoltán irodalomtörténész tartott előadást, majd a Karnevál és a Sarepta című, két legújabb Hamvas-kötetet mutatta be Palkovics Tibor filozófus, az író hagyatékának gondozója és Stamler Ábel vallástudós.

A megemlékezés résztvevői, jobboldalt Bóka István és Hári Lenke Fotó: Penovác Károly/Napló

A Figula János borkóstoló­jával egybekötött irodalmi esten pedig megidézték Hamvas szellemét, ahol Tóth János Gergely, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának színészhallgatója Hamvas-szemelvényeket olvasott fel.

Szombat este a rendezvény zárásaként a Misztrál együttes ad koncertet az Anna Grand Hotelben. Az együttes repertoárján elsősorban magyar és külföldi költők – többek között az évfordulós Weöres Sándor és Ady Endre – megzenésített versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában