A tudásra kíváncsiak

2019.03.23. 11:30

Kultúránk értékei álltak a megyei vetélkedő középpontjában

A Veszprém megyei önkormányzat – az Agrárminisztérium, illetve a Hungarikum Bizottság támogatásával – vetélkedőt hirdetett a megye általános iskolai felső tagozatos és középiskolás tanulói számára A magyar kultúra értékei címmel.

Juhász-Léhi István

Tájékoztató jellegű, interaktív feladatokat kellett megoldaniuk a csapatoknak, a vetélkedő középpontjában a problémamegoldó képesség állt. Munkában az Olaszrizlingek

Fotó: Penovác Károly/Napló

A verseny megyei döntőjét pénteken rendezték a megyeháza Szent István-termében. – Amikor 2013-ban elindult a hungarikummozgalom, senki nem gondolta arra, hogy mivé fogja kinőni magát – nyilatkozta a verseny előtt Vörösmarty Éva, a megyei közgyűlés alelnöke, a zsűri tagja.

Elmondta, ezen mozgalom keretén belül rendezi a megyei önkormányzat immár másodszor ezt a versenyt, ami azért is fontos, mert a megyei értéktár feladata, hogy értékeinket felkutassuk, összegyűjtsük, megőrizzük, de talán a legfontosabb az, hogy mindezt átadjuk a jövő generációja számára. A megyei vetélkedő arra is jó, hogy a fiatalok ilyenkor tanulmányozzák nemzeti értékeinket, hagyományainkat, amivel Vörösmarty Éva reményei szerint erősödik majd magyar identitástudatuk.

Beregszászi Zsolt, a Veszprém Megyei Értéktár bizottsági referense a versenyről a Naplónak elmondta, a viadal két fordulóból állt: novemberben indítottak egy online fordulót, ahová az interneten keresztül tudtak jelentkezni a négyfős csapatok mind a felső tagozatosok, mind a középiskolások közül. Ez a forduló január 31-éig tartott, ahonnan az első 20 gárda jutott be a mostani, megyei döntőbe.

Tájékoztató jellegű, interaktív feladatokat kellett megoldaniuk a csapatoknak, a vetélkedő középpontjában a problémamegoldó képesség állt. Munkában az Olaszrizlingek Fotó: Penovác Károly/Napló

– A feladatok összeállítása során arra törekedtünk, hogy ne a diákok nem tudása legyen terítéken, hanem arra voltunk kíváncsiak, hogy mit tudnak. Ezáltal leginkább tájékoztató jellegű feladatok, ismeret­anyag-bővítés és a problémamegoldó képesség volt fókuszban. Interaktívabb és felismerős feladatokra, mint a lexikális tudásra rávilágító kérdésekre törekedtünk az összeállítás során – hangsúlyozta Beregszászi Zsolt. Lesz a versenynek egy országos döntője is, amelyet májusban írnak ki. A budapesti fináléba a két első helyezett csapat jut majd.

Balatonfűzfőről érkezett Boldizsár Beatrix a Black Diamonds elnevezésű csapat tagjaként. Kérdésünkre elmondta: felkészülésük alatt utánanéztek a Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa pályázatnak csakúgy, mint a város értékeinek, a hungarikumoknak. Csapattársa, Röth Eszter Izabella arról beszélt, hogy igyekeznek minél jobb eredményt elérni.

Néhány órával később, sok-sok izgalom után pedig kiderült, hogy az általános iskolák között az 1. helyezett a Simonyi Kukacok nevű csapat lett, míg a középiskolások versenyét a Veszprémi SÉF Tradicionisták nevű négyese nyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában