BAKONYBÉL

2019.03.07. 16:00

Tipik a függönyrojtos korszakból

Megújul a tájházban Cseh Tamás Kossuth- és Liszt-díjas zeneszerző-énekes, a falu díszpolgára, „Füst a szemében” indián és néhány barátja nevéhez kötődő, általa éltetett bakonyi indiánjátékot bemutató tárlat.

Müller Anikó Hanga

Fotó: Felföldi Andrea

– A kiállítás címéül választott lakota sziú kifejezés arra utal, hogy egyek vagyunk a környezetünkkel. Testvéreink az állatok, a rovarok, a kövek, a fák és az erdő. Az alapítók azt gondolták, ők hoznak majd játékot az erdőbe, igazából az erdő ejtette őket rabul. No és a falu, amely helyet adott, segítette és segíti az indiánokat, vallja a kiállítás rendezője, Ruskó Sándor. A hatvanas évek elején kezdett játék a mai napig él. Az elmúlt hat évtized alatt több mint ezer ember vált bakonyi indiánná a táborokban.

Fotó: Felföldi Andrea

A kezdeti – ahogy Cseh Tamás nevezte –„függönyrojtos” korszakból, saját kezűleg készített tipik, öltözetek, tárgyak, eszközök segítségével, néprajzi hitelességgel élő játékká nőtte ki magát. Az elmúlt hat évtized alatt több mint ezer ember vált bakonyi indiánná a táborokban. Az indiánok nemcsak nyaranként gyűlnek össze az erdőrengetegben, de másfél évtizede téli táborra is összejönnek a legmerészebbek. Életmódjuk a 19. század második felében Észak-Amerikában élt síksági népek életét eleveníti fel, annak szokásaival, törvényeivel. Ami a bakonyi indiánokat megkülönbözteti a világban létező más indián csoportoktól, az a „szelíd” harci játék, ami szigorú szabályok szerint zajlik, többnyire alkonyattól pirkadatig. A kiállítás tárgyai betekintést engednek a tábor egy napjába. A kiállítás Minden a rokonom – Mitakuye oyasin mottóval március 15-én 15 órakor nyílik meg a látogatók előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában