Közeli helyeken

2019.03.01. 07:00

Versek és fotók Balatonfűzfőn

Természetfotók mellett a képek hangulatához társítható versek is olvashatók Godzsa Zoárd napokban nyílt kiállításán.

Marton Attila

Godzsa Zoárd alkotó a kiállításon

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Közeli helyeken címmel a Vágfalvi Ottó Művelődési Központban nyílt tárlaton a fotós mintegy harminc felvétele és több költeménye is látható-olvasható.

Varga Róbert újságíró megnyitójában úgy fogalmazott, Godzsa Zoárd versei gondolatnaplók, vallomások, amelyek „dörömbölnek az olvasó szívén”. Bár nagyon sokban eltér a két műfaj, a szerző verseiben is képeket fogalmaz meg, valamint irodalmi szövegeit és fotóit is fanyar humor jellemzi. A fotókról szólva kiemelte, a természet titkait, Veszprém megye és a Balaton varázsát hozzák közel a befogadóhoz olyan egyedi látásmóddal és kompozíciókkal, amelyekben a felhők, az ég és a víz hullámzása kapja a főszerepet, a fő témát pedig rendre egy mozdulat adja.

Godzsa Zoárd alkotó a kiállításon
Fotó: Penovác Károly/Napló

Godzsa Zoárd kérdésünkre elmondta, a tárlatra az utóbbi közel húsz évből válogatta össze a fotókat, amelyek Balatonfűzfő tíz-tizenöt kilométeres körzetében készültek. A kiállításon főként természeti képek láthatók, mert ez a kedvenc témája. A fotós a spontaneitás híve, bár több képnél is úgy tűnik, előre tervezetten készült, ez egyik esetben sem volt így. – Igyekszem mindig megtalálni és elkapni a pillanatot – fogalmazott. A fotók nem kaptak címet, mert Godzsa Zoárd nem akarja befolyásolni a befogadót, szerinte az a jó, ha mindenki maga értelmezi a látottakat. A kiállítás különlegessége, hogy az alkotó több verse is olvasható a fotók között, amelyeknek hangulata társul a képekhez.

A megnyitón levetítették Godzsa Zoárd két kisfilmjét, a szerző verseit Rábai Zsanett, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja szavalta el. A kiállítás március 8-ig látható az intézményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában